NOVAC NA ČEKANJU / Hrvatska trebala dobiti medicinske uređaje vrijedne 95 milijuna eura, ali u zadnji čas zaustavljeno zbog sumnjivog natječaja

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Čini se da je natječaj za linearne akceleratore i CT stimulatore podešen tako da bi se na njega mogla javiti samo jedna tvrtka

20.4.2023.
22:10
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

"Natječaj je trebao izaći na kraju završetka prvog kvartala, no nećemo ga pustiti van dok ne budem uvjeren da ne pogoduje ikome, da je zakonit i transparentan", rekao je  za 24sata ministar Vili Beroš koji je stopirao natječaj za nabavu 21 linearnog akceleratora i 9 CT simulatora.

U sklopu projekta nabave opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, opreme za uspostavu nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka, vrijedne 95 milijuna eura koje financira Europska unija, hrvatske bolnice su trebale dobiti vrijedne uređaje do kraja 2025.  No čini se da je natječaj podešen tako da bi se na njega mogla javiti samo jedna tvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŽAK 8,5 MILIJARDI EURA /

Pacijenti razočarani akcijskim planom strategije protiv raka, Beroš umiruje: 'Utemeljene komentare struka će uvažiti'

Image
TEŽAK 8,5 MILIJARDI EURA /

Pacijenti razočarani akcijskim planom strategije protiv raka, Beroš umiruje: 'Utemeljene komentare struka će uvažiti'

'Kao da su prepisali brošuru'

"Dovoljno je da se uzme brošura s tehničkim karakteristikama proizvođača Siemens/Varian i usporedi tehnička specifikacija koju je izradilo stručno povjerenstvo te se utvrdi da je sve prepisano iz iste, čak i redoslijed nije bitno promijenjen. Favoriziranje samo jednog proizvođača/dobavljača te diskriminacija drugog izvršena je na toliko pristran i diskriminirajući način da je vidljivo iz svih smjerova gledanja.", rekao je za 24sata neovisni stručnjak od kojeg je Ministarstvo zatražilo analizu pripremljenog natječaja. Taj umirovljeni inženjer koji je radni vijek proveo u zagrebački bolnicama ističe kako iza svoje analize stoji, ali želi ostati anoniman.

'Ne želim da nam se dogodi slučaj kao u Sloveniji'

Doznaje se da su u stručnom povjerenstvu koje je pripremilo javnu nabavu za navedene linearne akceleratore i CT simulatore sjedili su tehnički stručnjaci iz KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice, KBC-a Rijeke, KBC-a Split te Klinika za tumore. Natječaj je Ministarstvo poslalo stručnjaku koji je svoje mišljenje dostavio prije nešto manje od mjesec dana, i sada je Beroš natječaj stavio na čekanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isključiv interes mi je za pacijente nabaviti najbolju opremu za idućih par desetljeća. Ne dolazi u obzir da pogodujem nekome tko će isporučiti staru opremu. Kao ministar svjestan sam da će svaki euro biti provjeravan i nema mogućnosti da nekome pogodujem i da istražna tijela istražuju nabavu, ne želim da se dogodi slučaj kao u Sloveniji",  istaknuo je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo