'NE MOGU VJEROVATI' / HDZ-ov šef Hitne o smrti Matijanića: 'Čujte, svatko ima svoje iskustvo'; Beroš: 'Mislio sam da ćemo biti fokusirani na nesreću'

Image
Foto: Pixsell

Uzrok smrti novinara Vladimira Matijanića trebao bi se znati nakon što završi obdukcija, koja je najavljena za danas

6.8.2022.
14:33
Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio. 

"Rješavat ćemo jednu krizu po jednu, mislio sam da ćemo ovdje biti fokusirani na nesreću. U Splitu je već u tijeku postupanje", odgovarao je Beroš na upite novinara u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravstvena inspekcija će postupati, postupat će se i u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) da se ustanove svi detalji", poručio je, dodavši kako je od jutra u nekoliko navrata kontaktirao ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića.

"Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari. Na temelju dostupnih informacija ne može graditi svoj stav ni službeno mišljenje. Moramo ispitati i vidjeti o čemu se radi", dodao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se obdukcija

Uzrok smrti novinara Vladimira Matijanića trebao bi se znati nakon što završi obdukcija, koja je najavljena za danas.

"Izvan Splita sam, nisam vidio objavu", kratko je za Slobodnu Dalmaciju kazao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić, inače istaknuti član HDZ-a, odgovorio je da tek treba utvrditi činjenice. "Čujte, svatko ima svoje iskustvo, nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje", rekao je.

Izjavio je za Hinu kako su jučer "primili dva poziva i odmah intervenirali". Je li bilo poziva i s nekih drugih brojeva, to tek treba istražiti, istaknuo je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić pak kaže kako je od dežurnih dispečera, ali i iz dokumentacije, doznao da je prvi poziv bio jučer, 5. kolovoza, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina osjeća slabo i da ima covid.

"Na teren je otišao Tim 1 u kojemu je bila doktorica, tehničar i vozač. S bolesnikom su pričali, pregledali vitalne parametre, kod kojih nije bilo odstupanja. S obzirom da je pacijent imao covid, doktorica mu je dala ampulu Solu Medrola i uputnicu za Infektologiju ako dođe do pogoršanja. Dali su i naputke što treba piti i jesti zbog slabosti organizma", kazao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evidentirano je, kaže, da je drugi poziv Hitnoj uslijedio sat i pol nakon prvog poziva. "U tom drugom pozivu rečeno je bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju", kaže Luetić te dodaje da su tada bolesnika odlučili odvesti u bolnicu na Infektologiju.

Ravnatelj Hitne kaže da mu je doktorica, koja je bila intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli. Upitan jesu li u dva dana dobili desetak poziva za pomoć, ravnatelj je odgovorio da oni imaju pozive s dva telefona, ali da ne zna jesu li zvani s nekih drugih brojeva jer to treba istraživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se i HLK

Iz Hrvatske liječničke komore poručili su da će komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije medicinsku dokumentaciju vezanu uz slučaj preminulog novinara Matijanića.

Hrvatska komora medicinskih sestara također navodi da će će zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu žurno očitovanje i dostavu medicinske dokumentacije preminulog novinara Matijanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef KBC-a Split Julije Meštrović, kojeg se spominjalo kao mogućeg HDZ-ovog kandidata na nedavnim izborima za splitskog gradonačelnika, nije se javljao na pozive.

Image
POKRENUTA JE ISTRAGA /

Potresna ispovijest djevojke preminulog Vladimira: 'Molili smo da ga prime u bolnicu, nisu htjeli iako je imao koronu i druge bolesti'

Image
POKRENUTA JE ISTRAGA /

Potresna ispovijest djevojke preminulog Vladimira: 'Molili smo da ga prime u bolnicu, nisu htjeli iako je imao koronu i druge bolesti'

Beroš ne može vjerovati

Podsjetimo, Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći. Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Beroš je na to u Varaždinu rekao da liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinoga lijeka na temelju zdravstvenog stanja. "Ne mogu vjerovati da lijek ne bi bio propisan bilo kome u Hrvatskoj, čije zdravstveno stanje to zahtijeva", rekao je Beroš.

Podsjetio je i kako u Hrvatskoj postoji povjerenstvo od početka krize koje se bavi analizom lijekova za covid. U ovom trenutku ima nekoliko lijekova, a sad govoriti o kojem je lijeku riječ, bilo bi indicirano bez ikakvih medicinskih podataka, rekao je ministar te poručio "da će sve biti istraženo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo