DISKRIMINACIJA / Beroš priznao da kombinacija javnog i privatnog zdravstva nije pravedna: Najavio donošenje prihvatjljivih normi za liste čekanja

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

'Kada s jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova, tada nije riječ o dobro uređenoj kombinaciji javnog i privatnog pružanja zdravstvene zaštite'

2.6.2022.
20:01
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Beroš poručio je da kombinacija javnog i privatnog zdravstva pruža optimalnu uslugu, ali nije dobro uređena kada se gomilaju liste čekanja, a istodobno se pojačano oglašava zdravstvene  ustanove u kojima dopunski rade liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova.

Zato je naložio ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti zdravstvenih djelatnika koji rade u oba sektora, te u kojoj dinamici i terminima pružaju zdravstvene usluge, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombinacija javnog i privatnog uobičajena je pojava u svim zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, a upravo kombiniranjem javnih i privatnih potencijala, pruža se optimalna zdravstvena zaštita svim građanima, ističe ministar Vili Beroš.

Image
PREPUCAVANJE SE NASTAVLJA /

Šefica HUBOL-a spustila Berošu: 'Djetinjast je, njegove ideje donijet će samo beskorisno iscrpljivanje liječnika'

Image
PREPUCAVANJE SE NASTAVLJA /

Šefica HUBOL-a spustila Berošu: 'Djetinjast je, njegove ideje donijet će samo beskorisno iscrpljivanje liječnika'

Nepravde na sve strane

No, upozorava, kada s jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova, tada nije riječ o dobro uređenoj kombinaciji javnog i privatnog pružanja zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva situacija, kaže ministar Beroš, može utjecati na ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijenata i dovesti do diskriminiranja onih koji nemaju novaca za liječenje u privatnom sektoru. Također jednaka nepravda čini se i marljivim liječnicima u javnom zdravstvu, koji ispunjavaju svoje obveze i nerijetko preuzimaju teret kolega kojima je "glavni posao postao onaj u privatnom sektoru".

Beroš je poručio da mu je kao ministru zdravstva koji dolazi iz javnog zdravstvenog sustava, takva praksa, ako je prisutna,  neprihvatljiva i zato je naložio svim ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti zdravstvenih djelatnika koji rade u oba sektora, i javnom i privatnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro norme za prihvatljive duljine listi čekanja

Najavio je da će uskoro struka donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu zdravstvenu uslugu, vodeći računa o dijagnozi pacijenta i tijeku daljnjeg liječenja. A ako postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru.

Na tom tragu će biti predložena zakonska regulativa, u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se donose krajem godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam i ponovit ću opet, zdravstveni sustav postoji radi pacijenata, a ne obrnuto. Tom paradigmom se upravo vodimo i u reformskim mjerama u kojima je pacijent u samom središtu zdravstvenog sustava", poručio je ministar Beroš.

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u četvrtak kako dvojna praksa liječnika, odnosno rad u javnom zdravstvu, a u slobodno vrijeme i u privatnom, zadržava liječnike u javnom zdravstvu te smanjuje njihovu motivaciju za odlaskom u inozemstvo jer im omogućava dodatnu zaradu. I HLK osuđuje svaku eventualnu zloupotrebu modela dvojne prakse, no, bilo bi im neprihvatljivo da se zbog pojedinačne zloupotrebe ukida pravo liječnika na dvojnu praksu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo