konferencija za novinare / Beroš predstavio reformu zdravstva: 'Nema napretka bez promjena. Evolucija, a ne revolucija!'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Cilj je reforme, kaže, održiv zdravstveni sustav i jačanje javnog zdravstva

27.10.2022.
15:38
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U Ministarstvu zdravstva održala se konferencija za novinare na temu reforme zdravstva. Na samom je početku govorio ministar Vili Beroš koji je rekao kako su promjene u zdravstvu nužne. “Nema napretka bez promjena”, rekao je.

"Promjena je nužna, ali svjesni smo posljedica za budućnost o promjeni pravca kretanja. Sada svjedočimo nekim dobrim, ali i lošim potezima bivših administracija. Svjesni smo posljedica naših promjena i u budućnosti. Bilo je parcijalnih pokušaja transformiranja sustava, no nisu bile sveobuhvatne. Potrebno je imati jasnu viziju što je važno napraviti. Ne možete mijenjati primarnu zdravstvenu zaštitu, bez da ne mijenjate sekundarnu. Trudili smo se dati sveobuhvatan koncept", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je reforme, kaže, održiv zdravstveni sustav i jačanje javnog zdravstva.

Image
'NARODNA MUDROST' /

VIDEO Beroš započeo konferenciju lapsusom: 'Zdrav čovjek ima stotinu žena. Već sam to rekao'

Image
'NARODNA MUDROST' /

VIDEO Beroš započeo konferenciju lapsusom: 'Zdrav čovjek ima stotinu žena. Već sam to rekao'

"Ovih dana se govori da želimo prelijevati javni novac iz javnog u privatni sustav. To nije točno, želimo jačati javni zdravstveni sustav. Privatni sustav mora biti komplementaran. Zadatak reforme jačanje javnog zdravstvenog sustava. Želimo promijeniti paradigmu, želimo se okrenuti prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti. Ovo nisu floskule", tvrdi Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je također ustvrdio kako se treba odmaknuti od politikantstva i kritiziranja samo da bi se kritiziralo.

"Anketama ćemo pitati pacijente što žele u sustavu. Organizacija zdravstvenog sustava je ovdje najbitnija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o dugačkim listama čekanja, uspostavi preventivnih sistematskih pregleda i podizanju razine zdravstvene pismenosti. Kao dobar primjer ovdje je naveo nadzor četkanja zubiju kod djece u vrtićima.

"Ne može po starom, moramo se okaniti toga da su bolnice ono što je najvažnije, da su liječnici na srednjem nivou, a da preventiva nije važna, to tako ne ide", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reforma je štafetna utrka, gdje bi jedan ministar samo trebao predati štafetnu palicu drugom ministru", rekao je Beroš.

Tvrdi da postoji i hodogram reforme zdravstva, a po određenim bi se projekcijama do 2030. godine približili rezultatima Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo vam nismo tek tako nabacivali na slajd", uvjeravao je Beroš.

Među ciljevima našli su se i strateški projekti, posebno revitalizacija Imunološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je sve u fazi javne rasprave - ali Beroš očekuje podršku u Saboru.

"Ispravan put je prenamjena, reorganizacija… Evolucija, a ne revolucija!", govori ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ministrovim riječima svaka promjena ima svoje raspisane mjere sa svojim učincima i ništa nije prazno slovo na papiru te je sve utemeljeno na promišljanju i zakonskim propisima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo