POSLAN DOPIS RAVNATELJIMA / Beroš od bolnica traži bolju komunikaciju s pacijentima: 'Pacijent nam mora ostati u fokusu'

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Skrenuo je pažnju ravnateljima bolnica na važnost provođenja edukacija zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika usmjerenih na komunikaciju s pacijentima te zatražio podatke o dosadašnjim aktivnostima u tom području. Najsloženiji medicinski postupak jednako je važan kao topla ljudska riječ

12.6.2023.
22:00
Jurica Galoić/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš od ravnatelje bolnica u ponedjeljak je zatražio da djelatnicima ukažu na važnost i ulogu kvalitetne komunikacije i etičkih principa u ponašanju, poručivši kako je najsloženiji medicinski postupak jednako važan kao topla, ljudska riječ upućena pacijentu.

U dopisu Beroš, vezano uz važnost profesionalnog ponašanja i kvalitetnu komunikaciju zdravstvenih radnika prema pacijentima i njihovoj pratnji, upućuje na odgovarajuću primjenu Zakona o zaštiti prava pacijenata koji uređuje način zaštite i promicanje prava pacijenata prilikom korištenja zdravstvene zaštite, kao i Etičkog kodeksa svake zdravstvene ustanove te ostalih zakonskih i podzakonskih propisa koji reguliraju tu tematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelje je pozvao da svim radnicima, a napose zdravstvenima, ukažu na važnost i ulogu kvalitetne komunikacije i etičkih principa prilikom ponašanja na radnom mjestu.

Image
trajno usidrena /

Beroš predao šest brzih brodica za hitnu pomoć na moru. 'Uskoro ćemo odabrati i helikoptersku pomoć'

Image
trajno usidrena /

Beroš predao šest brzih brodica za hitnu pomoć na moru. 'Uskoro ćemo odabrati i helikoptersku pomoć'

Kvalitetnom komunikacijom i ljubaznim ponašanjem pri liječenju pacijenata može se umanjiti njihov strah i anksioznost te steći njihovo povjerenje i podržati volja za liječenjem i nada u njegov uspješan ishod, "a čime se zasigurno dobivaju bolji ishodi liječenja", ističe ministar u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ravnateljima preporučuje da ulože "dodatne napore u povećanje svijesti o važnosti kvalitetne komunikacije prema pacijentima i njihovoj pratnji" te da povratno izvijeste ako su njihovi radnici u posljednje dvije godine prisustvovali edukaciji o pravima pacijenata i/ili komunikacijskim vještinama.

Najsloženiji medicinski postupak jednako je važan kao topla ljudska riječ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi u povodu dopisa koji je poslao, Beroš naglašava da je najsloženiji medicinski postupak jednako važan kao topla, ljudska riječ upućena pacijentu.

"Brojne znanstvene spoznaje i otkrića treba pratiti jednako kvalitetna komunikacija kako bismo ostvarili naš krajnji cilj – zdravog, ali i zadovoljnog pacijenta. Epidemija COVID-19, potresi i ostali popratnih 'okidači' ostavili su traga na svima nama, no – pacijent nam mora ostati u fokusu čime se vodimo i u reformi zdravstvenog sustava", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je, kaže, skrenuo pažnju ravnateljima bolnica na važnost provođenja edukacija zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika usmjerenih na komunikaciju s pacijentima te zatražio podatke o dosadašnjim aktivnostima u tom području kako bi djelatnici zdravstvenog sustava stekli nove vještine i dodatno se osnažili tehnikama empatičnog i razumljivog komuniciranja s oboljelima i njihovim bližnjima.

"Pritom ne umanjujemo važnost naših djelatnika koji jednako tako trebaju biti snažni kako bi mogli iznijeti 'teret' bolesti s pacijentom. Ulaganje u komunikaciju je dvosmjerna 'ulica' i višestruko se vraća, i samom djelatniku, kolegama, bližnjima i u konačnici – pacijentima radi kojih postojimo", poručuje ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo