Ministar zdravstva / Beroš: 'Nije istina da ne želim potpisati narudžbenicu za Paxlovid za RH, taj lijek i nije tako učinkovit'

Image
Foto: Fran Rubil/Pixsell

Lijeka protiv teškog COVID-a nije bilo za Matijanića. Beroš ga naziva 'upitno učinkovitim', iako su ga koristili i predsjednik SAD-a i dospođa Biden

18.8.2022.
11:13
Fran Rubil/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš negirao je u telefonskom razgovoru s novinarom Slobodne Dalmacije mnoštvo napisa o lijeku Paxlovid koji su zaredali u medijima u Hrvatskoj otkako je od COVID-a 19 nedavno preminuo istaknuti novinar Vladimir Matijanić.

"Jednostavno nije istinita informacija koja je nedavno puštena u medije da ja kao ministar zdravstva RH već dva mjeseca na svom uredskom stolu imam narudžbenicu za nabavu lijeka Paxlovid i da je ne želim, odnosno da je nisam još potpisao!", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NALAZI SE U SMJERNICAMA MINISTARSTVA /

RTL istražio zašto Slovenci i Srbi imaju lijek za liječenje korone, a Hrvatska ne i hoćemo li ga dobiti

Image
NALAZI SE U SMJERNICAMA MINISTARSTVA /

RTL istražio zašto Slovenci i Srbi imaju lijek za liječenje korone, a Hrvatska ne i hoćemo li ga dobiti

Riječ o antivirusnom lijeku koji u sebi sadrži djelatne tvari nirmatrelvir i ritonavir, koji je u SAD-u, EU-u, Kanadi i Velikoj Britaniji odobren za primjenu kod osoba pozitivnih na koronavirus, a kojima prijeti teži razvoj bolesti.

Paxlovid je bio prepisan nedavno i američkom predsjedniku Joeu Bidenu dok je bolovao od COVID-a 19. Jučer su američki mediji objavili da je nakon što je predsjednik SAD-a prebolio COVID, simptome razvila i njegova supruga Jill, te da je i njoj prepisan ovaj lijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija, pak, primjećuje da je taj lijek došao u žarište pažnje javnosti u Hrvatskoj nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, te da su se potom pojavile informacije da, navodno, velike količine tog lijeka postoje u Njemačkoj. I ne samo to, nego da uskladištenim količinama lijeka prijeti opasnost da im uskoro istekne rok valjanosti.

"Vidio sam i ja tu vijest za koju još uvijek ne znam je li točna. Međutim, moram istaknuti da je RH sve dosadašnje lijekove u COVID pandemiji nabavljala putem Europske komisije, odnosno po preporuci Komisije i da će tako ostati i ubuduće", komentirao je taj dio Beroš i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke države očigledno pregovaraju mimo Europske komisije i na taj način samo rade probleme, jer da ne pregovaraju samostalno sa proizvođačem, pregovori Komisije su već mogli biti gotovi i lijek na tržištu."

Lijek je Beroš komentirao i u pogledu učinkovitosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema informacijama koje imam, upitna je učinkovitost lijeka, kao i nuspojave, a i po najnovijim istraživanjima lijek nije toliko spasonosan. Dakle, da zaključim, i dalje pregovaramo o nabavci tog lijeka i kada Europska komisija završi pregovore i kada dobijemo sva potrebna odobrenja, lijek će biti u Hrvatskoj."

Slobodna s tvrdnjom od navodnih stotina tisuća pakiranja Paxlovida u Njemačkoj kojima prijeti uništenje, nije izašla bez veze, nego nakon odgovora Saveznog ministarstva zdravstva Njemačke na zastupničko pitanje političara CSU-a Stephana Pilsingera, objavljenog na RND-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ministru zdravstva Edgaru Frankeu (SPD), veledrogerijama je od milijun naručenih pakiranja dosad isporučeno njih 460.000.

"Od toga će do veljače 2023. rok valjanosti isteći za njih 280.000", piše u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokojnom kolegi Matijaniću je 2. kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno da tog lijeka, koji se zaraženim pacijentima treba davati "što je prije moguće", naprosto - nema.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo