detaljno o trenutačnom stanju / Beroš nakon proglašenja mobilizacije zdravstvenog sustava poručio: Mislio sam slikovito

'Danas će u Dubravu biti upućeno 10 respiratora i pet intenzivista, za dva dana još deset i tako ćemo povećati kapacitete', rekao je Beroš

27.10.2020.
14:45
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je putem Facebooka dramatičnu objavu o potpunoj mobilizaciji zdravstva. 

"Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", napisao je Beroš na Facebooku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 15 sati ministar ima konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije objasniti tu odluku.

Na početku je Beroš naglasio: "Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju. Govorim o potrebi da svi funkcioniraju kako bi maksimalno odgovorili na ovu ugrozu. Dodao je da je to je naša obaveza i to je smisao ovoga što sam objavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni na koje se odnosi moja objava će se prepoznati", rekao je ministar, dodavši da je potrebno da se homogeniziramo.

"Željeli smo postići mobilizaciju cjelokupnog korpusa, a liječnike iz mirovine nismo mislili staviti na liječenje covid bolesnika", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svima koji su to do sada radili i apeliram na ostale da se pridruže", poručio je. 

Gvorio je o popunjenim kapacitetima u bolnicama. Također je rekao: "To nije neka formalna objava jer ona vrijedi od 14. ožujka već više kao apel".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako je njegova današnja objava na Facebooku bila slikovita.

"Postoje i drugi faktori koji se trebaju priključiti ukupnoj borbi protiv epidemije. Svjedočimo opterećenosti epidemiološke službe, praćenje kontakta je zapelo, na svima je da se pridružimo težnji i borbi protiv epidemije. Praćenje kontakta je najvažniji alata u borbi protiv širenja virusa", odgovorio je na pitanje što još može tražiti od doktora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je poručio: "Veseli broj studenata koji se žele priključiti, postoji veliki broj zdravstvenih radnika, njegovatelja, preko njih 1000 na zavodu za zapošljavanje. Potičem zdravstvene ustanove da postoji modaliteta za zapošljavanje. 

Pogledajte katastrofične slike od proljetos

Nije odgovorio na pitanje koliko se liječnika odazvalo pozivu da se aktiviraju: "Imamo 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Preraspodjelom ćemo nastojati čim duže zadovoljiti potrebe. Moramo biti na sve opcije, bolje da su oni tu nego da ih počnemo tražiti kad zatreba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
aktivacija sustava /

Beroš pojasnio svoj dramatični poziv na mobilizaciju: 'Svi moraju ozbiljno shvatiti situaciju i dati maksimum'

Image
aktivacija sustava /

Beroš pojasnio svoj dramatični poziv na mobilizaciju: 'Svi moraju ozbiljno shvatiti situaciju i dati maksimum'

Beroš je također naglasio da poziva sve da pogledaju katastrofične slike od proljetos te apelirao na sve da poštuju mjere kako bi se izbjegao taj scenarij.

Što se tiče situacije u KB Dubrava komentirao je: "Svaku kritiku na svoj rad prihvaćam, ako  je ona utemeljena. Hvala svima koji ukazuju. Ali pod uvjetom da je to objektivan način izvještavanja, a ne nečim drugim motiviran način izvještavanja. Meni je dobrodošlo jer dobivam informacije o zdravstvenom sustavu. Također je naglasio da je inspekcija u tijeku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako treba sve bolnice mogu postati covid bolnice

Također je rekao: "Danas će u Dubravu biti upućeno 10 respiratora i pet intenzivista, za dva dana još deset i tako ćemo povećati kapacitete" dodavši: "Proljetos jedan od naših osnovnih elemenata jer bilo formiranje tog centra s 250 respiratora. Nikad nisu bili fizički u Dubravi locirani, ali je projekcija bila takva da se mobiliziraju i šalju u Dubravu. Svim ustanovama, ne samo Dubravi, nego KBC-u Split, Rijeka, Osijek stojimo na raspolaganju i što se tiče kadrovskih i materijalnih pitanja". 

Beroš je naglasio  da je prije dva dana naložio HZJZ-u da naprave registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronavirus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je otkrio: "Dok još možemo čuvati C objekt u Dubravi koji je za druge bolesnike, čuvat ćemo ga, dodavši da ako dođe do toga i C objekt će biti za covid bolesnike. 

Naglasio je da ako treba sve bolnice mogu postati covid bolnice, dodavši d to svima ne želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo sve da do toga ne dođe, a što se tiče današnjeg broja, činjenica je da sada očekujemo rezultate mjera koje su uvođene ranije, a da ćemo za tjedan ili dva očekivati rezultate mjera koje su uvedene u ponedjeljak, rekao je ministar 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo