PRATITE UŽIVO / Beroš komentirao teške optužbe u KB-u Dubrava: 'Osjećam se kao na nekom ispitivanju... Iskreno, došlo je do određenog odljeva kadra'

Image
Foto: Screenshot/RTL

Prijava potpisana s “Kirurzi KB-a Dubrava” na osam stranica opisuje navodno 'izvanredno stanje na kirurškoj klinici Kliničke bolnice Dubrava koje ugrožava zdravlje i život medicinskog osoblja i pacijenata'

10.3.2023.
13:44
Screenshot/RTL
VOYO logo

Zbog anonimne prijave u kojoj se navodi niz ozbiljnih optužbi, u Kliničkoj bolnici Dubrava traje nadzor inspekcije Ministarstva zdravstva. Riječ je o anonimnim anketama zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022., a u optužbama se navodi loše vođenje pojedinih odjela, nezakonit deficit osoblja kao i dotrajala i neadekvatna oprema te neetičko i seksističko ponašanje pojedinih liječnika. Unutarnja kontrola nije potvrdila niti jedan od ovih navoda.

Prijava potpisana s “Kirurzi KB-a Dubrava” na osam stranica opisuje navodno “izvanredno stanje na kirurškoj klinici Kliničke bolnice Dubrava koje ugrožava zdravlje i život medicinskog osoblja i pacijenata”, a inspekciji je proslijeđena iz Državnog odvjetništva. Zanimljivo je da je Ministarstvo zdravstva dopis od DORH-a primilo 11. listopada 2022. Pet mjeseci kasnije, na pitanje zašto je trebalo toliko vremena da se pokrene nadzor, iz Ministarstva su odgovorili da je u tom razdoblju provedeno 39 inspekcijskih nadzora (od čega 34 izvanredna) te da u inspekciji radi samo pet viših inspektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vili Beroš dao je izjavu za medije.

'Zar nije logičnije da liječnik iz KBC-a Split jednom dnevno ode na Hvar?'

Beroš je istaknuo da je zdravstveni sustav tu zbog pacijenata. Najavio je za idući petak predstavljanje plana novih zdravstvenih pregleda. "Preventiva je osnova, rano otkrivanje je osnova daljnjeg liječenja", kazao je Beroš. O tome tko će provoditi preventivne sistematske preglede, kazao je da će se oni provoditi u domovima zdravlja koje treba ojačati i vratiti im specijalistiku koja je prebačena u bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga imamo situaciju da imamo velike liste čekanja u bolnicama, gužve. To nastojimo vratiti u domovima zdravlja koji će, tako ojačani, biti u mogućnosti provoditi preventivne sistematske preglede i tako vraćamo pacijente u fokus", kazao je te naveo primjer svog otoka Hvara odakle na specijalističke preglede svakoga dana pedesetak građana putuje u Split.

"Zar nije logičnije ako liječnik iz KBC-a Split jednom dnevno ode na Hvar? Nema troška za te ljude. Istina je da liječnik treba napraviti napor i za to mora biti plaćen", kazao je Beroš. Kazao je da je manjak liječnica posljedica toga što devedesetih godina nisu raspisivane određene specijalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo gdje smo. Nikad vam nisam rekao da imamo dovoljno liječnika primarne zdravstvene zaštite. Jedan od razloga je neraspisivanje specijalizacije, drugi je neadekvatna plaća, rješavamo to", kazao je Beroš te dodao je da je svjestan razlika u plaćama između primarne i bolničke zdravstvene zaštite.

"Ovo nisu prazne riječi, ovo su djela", poručio je Beroš. "Ne živimo u zemlji čudesa da mislimo da domovi zdravlja, potkapacitirani ljudstvom, to mogu obavljati. Mi smo dio jedinstvenog zdravstvenog sustava. Nema razlike između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Dok domovi zdravlja ne ojačaju, potrebna je suradnja bolničkih i liječnika primarne zdravstvene zaštite. Dodatno ćemo platiti liječnike koji će očitavati CT nalaze koji su učinjeni u domovima zdravlja", pojasnio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NADZOR NAKON PRIJAVE /

Inspekcija češlja KB Dubrava, imamo dokument prijave: Doktore se optužuje za seksizam, neprilična privatna druženja, šovinizam...

Image
NADZOR NAKON PRIJAVE /

Inspekcija češlja KB Dubrava, imamo dokument prijave: Doktore se optužuje za seksizam, neprilična privatna druženja, šovinizam...

'Sve što nije dobro mora se istražiti'

Beroš je komentirao slučaj Kliničke bolnice Dubrava.

"Osjećam se kao na nekom ispitivanju. Informiran sam o anonimnom dopisu, oni su samostalni u svom postupanju", kazao je Beroš. "Sve što nije dobro mora se istražiti i moramo ispravljati određene stvari. Ravnatelj Lukšić me izvijestio da nije riječ o velikim propustima, on će se obratiti javnosti, a i ja ću nakon što završi zdravstveno-inspekcijski nadzor i dobijem njihovo mišljenje", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nalazima inspekcije u KBC-u Split je kazao: "Ja sam tu da štitim interese hrvatskih pacijenata. Poštujem sve ravnatelje i djelatnike, ali ako se događa niz propusta moj je zadatak intervenirati. Upravo stoga se dogodila promjena u Upravnom vijeću jer sam dao priliku jednom mladom stručnjaku koji je u svojoj jedinici riješio liste čekanja i napravio da stvari funkcioniraju bez problema", kazao je. Nalaz inspekcije također je utjecao na tu smjenu, kazao je Beroš.

Ponovno se osvrnuo na Kliničku bolnicu Dubrava. "Ta je bolnica dala izniman doprinos tijekom covid pandemije, primala je najteže bolesnike, bilo je nekoliko stotina pacijenata na respiratorima. Tada smo odlučili žrtvovati funkcionalnost 'Dubrave' i iskreno, došlo je do određenog odljeva kadra zbog tih okolnosti. Međutim, moj zadatak je vratiti značaj Kliničke bolnice Dubrava i ojačati je", kazao je Beroš. Dodao je da su se neki liječnici vratili te da ravnatelj radi na vraćanju liječnika u 'Dubravu', ali i dovođenju velikih imena iz medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo KB-u Dubrava i djelatnicima zahvaliti na onom što su napravili za hrvatski zdravstveni sustav i vratiti im za to", zaključio je Beroš.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo