USPOSTAVLJA REGISTRE / Beroš: Izmjenama pravilnika uvodimo praćenje ishoda liječenja i uspostavu registara

Image
Foto: Lovro Domitrovic/Pixsell

Izmjenama je uvedena i mogućnost da Upravno vijeće HZZO-a, u slučaju da se utvrdi neetičko postupanje nositelja odobrenja lijeka koji je na listama HZZO-a, može lijek brisati s lista. Pravilnici stupaju na snagu 11. srpnja

5.7.2023.
20:00
Lovro Domitrovic/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u srijedu kako je donošenjem izmjena dvaju pravilnika koji reguliraju tržište lijekova uvedeno praćenje ishoda liječenja i uspostava registara koji po prvi put ulaze kao posebna mjera pri uporabi lijekova na teret HZZO-a.

"Nakon donošenja zakonskog okvira kao preduvjeta za daljnje reformske promjene u zdravstvu, u kontekstu usvojenog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, donijeli smo izmjene i dopune pravilnika koji reguliraju područje lijekova u Hrvatskoj. Ključni reformski iskorak je uvođenje praćenja ishoda liječenja i uspostava  registara koji po prvi put ulaze kao posebna mjera pri uporabi lijekova na teret HZZO-a", izjavio je ministar Beroš u povodu objave izmjena i dopuna dvaju pravilnika koji reguliraju tržište lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o Pravilniku o mjerilima za određivanje najviše dozvoljene cijene lijeka na veliko i iznimno više od najviše dozvoljene cijene lijeka na veliko i godišnjeg izračuna cijene lijeka i Pravilniku o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima. Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama, a na snagu stupaju 11. srpnja.

Image
10 godina članstva /

Otišao nam je 1141 liječnik, nestalo je 45000 Slavonaca, a smanjila se nezaposlenost, povećao standard. Što nam je dala, a što uzela EU?

Image
10 godina članstva /

Otišao nam je 1141 liječnik, nestalo je 45000 Slavonaca, a smanjila se nezaposlenost, povećao standard. Što nam je dala, a što uzela EU?

Usmjereni su, ističu iz Ministarstva zdravstva, podizanju učinkovitosti liječenja pacijenata, postizanju pozitivnih ishoda liječenja, održivosti sustava, te etičkom postupanju na tržištu lijekova, kao i uvođenju dodatnih mehanizama usmjerenih osiguranju opskrbe tržišta lijekova u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time smo unaprijedili pravila vezana za globalne promjene u području lijekova, ali i radi reguliranja pitanja koja su se pojavila u dosadašnjoj praksi. Održivost zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu ostaje temeljni reformski cilj što dokazujemo izmjenama pravilnika koji reguliraju tržište lijekova u Hrvatskoj, a kojima utječemo na racionalizaciju uporabe postojećih lijekova, otvaramo prostor za veću dostupnost novih terapijskih opcija i uspješnije ishode liječenja bolesnika", naglašava ministar.

Izmjenama i dopunama tih pravilnika uređuje se područje lijekova na listama lijekova HZZO-a koje uključuje i posebno skupe lijekove. Uvode se i promjene vezane za utvrđivanje cijena lijekova koji su na listama HZZO-a, uključuje se detaljnija razrada procjene farmakoekonomskih analiza uz uvođenje analize troškova i učinkovitosti te unaprjeđenje poslovnih procesa od strane HZZO-a u cilju povećanja učinkovitosti i transparentnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene su vezane i uz preciznije uređenje korištenja podataka i dokaza o statusu lijeka u drugim državama EU, uspostavu sustava praćenja ishoda liječenja i vođenja registara, uvođenje odredbi o etičkom postupanju u ugovor o razmjeni podataka, detaljniju regulacija financiranja lijeka pri uvrštenju na listu posebno skupih lijekova ili pri promjeni statusa lijeka.

Preciznije je određen i volumni udio kao kriterij sigurnosti opskrbe kod terapijskog referiranja cijena, a uvodi se i diferencirana veleprodajna marža te je niža za skuplje lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama je uvedena i mogućnost da Upravno vijeće HZZO-a, u slučaju da se utvrdi neetičko postupanje nositelja odobrenja lijeka koji je na listama HZZO-a, može lijek brisati s lista.

 Pravilnici stupaju na snagu 11. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Otišao nam je 1141 liječnik, nestalo je 45000 Slavonaca, a smanjila se nezaposlenost, povećao standard. Što nam je dala, a što uzela EU?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo