BEROŠ IMA PLAN ZA JESENSKU KRIZU S KORONAVIRUSOM; Stiže čak 250 novih respiratora, ali svi se pitaju: / Kako će sustav funkcionirati?

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Na prvome mjestu mora biti zdravstvena sigurnost djece koja se liječe u bolnicama, a organizacija posjeta ovisit će o mogućnostima svake bolnice'

19.8.2020.
8:57
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Na jučerašnjem sastanku ministra Vilija Beroša s ravnateljima bolničkih ustanova, razgovaralo se o pripremama bolnica za “jesenski susret” s koronavirusom, pri čemu su u središtu rasprave bili posjeti djeci na bolničkom liječenju i nezadovoljstvo roditelja ograničavanjem susreta na samo 15 minuta, piše danas Jutarnji list.

Dnevnik piše kako je zaključak da na prvome mjestu mora biti zdravstvena sigurnost djece koja se liječe u bolnicama, a organizacija posjeta ovisit će o mogućnostima svake bolnice. Maksimalno će se izlaziti u susret roditeljima, omogućit će im se u okviru trenutne epidemiološke situacije posjet, ali ne na uštrb zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO SU SVI CENTRI ZA TESTIRANJE NA COVID-19 U HRVATSKOJ: /

Provjerite koliko se razlikuju cijene testova i način naručivanja

Image
OVO SU SVI CENTRI ZA TESTIRANJE NA COVID-19 U HRVATSKOJ: /

Provjerite koliko se razlikuju cijene testova i način naručivanja

Testiranje zdravstvenih djelatnika

Raspravljalo se i o testiranju svih zdravstvenih djelatnika prije povratka na radno mjesto nakon godišnjeg odmora. No, prevladalo je mišljenje da će potreba za testiranjem ovisiti o epidemiološkom intervjuu i procjeni šefova pojedinih dijelova bolnice o mogućoj ugrozi.

“Nije isto ako je, primjerice, netko ovih dana bio na jadranskoj obali i odlazio u noćne klubove ili je, pak, riječ o nekome tko je bio u svojoj vikendici na Žumberku. Jasno je da će mlađi biti u većoj opasnosti da se zaraze. O svemu tome ovisit će i potreba za testiranjem. Dogovoreno je da se ta vrsta testiranja plaća sredstvima HZZO-a, a ne bolnica”, rekao je za Jutarnji list jedan od sudionika jučerašnjeg sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem bi mogao biti nedostatak epidemiologa kojih ima premalo, kojima bi tek diplomirani liječnici mogli pomoći. To bi im se računalo kao “rad uz nadzor” prije dobivanja specijalizacije. Također je istaknuto da ponovno treba maksimalno pokrenuti sve preventivne programe koji su od početka epidemije gotovo potpuno izostali jer bi to moglo pogoršati ionako lošu epidemiološku sliku, primjerice u slučaju zloćudnih bolesti.

Stiže 250 respiratora

Ministar Beroš je izvijestio da će uskoro prema programu EK u Hrvatsku stići još 250 respiratora. Ukupno bismo ih tako imali 1050, a stručnjaci tvrde da će to biti dovoljan broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom od sljedećih sastanaka, koji su predviđeni svaki tjedan, vjerojatno će biti riječi i o organizaciji posla jer više nije izgledno funkcioniranje po dvotjednom principu, tako da jedna ekipa ostaje kod kuće 15 dana “na čuvanju”, a druga radi, doznaje Jutarnji list.

Gdje je to moguće, planira se organizirati dvosmjenski rad, poglavito radiologija. U nekim bolnicama, koje su već krenule s takvim radnim vremenom, kažu da su se tako skratile i liste čekanja. Na dnevnom redu ovih sastanaka s ministrom vjerojatno će biti i inzistiranje na mobilnosti svih zaposlenih u sustavu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete patiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo