BEROŠ GOVORI JEDNO, A BROJKE NEŠTO SASVIM DRUGO: / Bolnice vraćaju anesteziologe iz penzije, kronično ih fali

Image

Nije jasno kako je ministar došao do brojke od 900 anesteziologa kada je u bolnicama diljem države stanje isto - nastupio je kronični manjak specijalista anesteziologije

15.10.2020.
22:29
VOYO logo

U Hrvatskoj je 597 specijalista anesteziologa, među kojima i 12 umirovljenih koji i dalje rade, stoji u podacima Hrvatske liječničke komore. Ministar zdravstva Vili Beroš navodi da je u Hrvatskoj 900 specijalista anesteziologa premda je uz brojku od 597 spomenutih liječnika tu još 67 intenzivista iz područja infektologije, interne medicine, pedijatrije i neurologiju.

Portal 24sata je prije par dana pisao o stvarnim brojkama tih specijalista što je Beroš odlučio javno demantirati. No, nije jasno kako je došao do te brojke. Prvo se moglo pomisliti da je možda postojećem broju specijalista Beroš dodao i specijalizante anesteziologije jer njih je u Hrvatskoj trenutačno 278. Ipak, ministar je izričito naglasio da "imamo 900 specijalista anesteziologije". Dakle, specijalizatne se ne može pribrojiti specijalistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVA IH STOPIRA, A ONI OČAJNI PORUČUJU: /

'Čamimo nezaposleni i na pripravništvo čekamo godinama. Ako se to nastavi napuštamo Hrvatsku'

Image
DRŽAVA IH STOPIRA, A ONI OČAJNI PORUČUJU: /

'Čamimo nezaposleni i na pripravništvo čekamo godinama. Ako se to nastavi napuštamo Hrvatsku'

Beroš govori jedno, Hrvatska liječnička komora drugo

Da postanu specijalisti anesteziologije, specijalizanti prolaze specijalizaciju koja traje pet godina te za to vrijeme ne mogu samostalno raditi, što znači da rade pod nadzorom mentora specijalista. Iako je važno što rade specijalizanti, oni tek kada završe specijalizaciju i polože specijalistički ispit mogu dobiti odobrenje za samostalni specijalistički rad. Portal 24sata pitao je Beroša otkud mu brojka od 900 specijalista koju je javno iznio pa im je on odgovorio da je te podatke dobio od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje vodi taj registar.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

08.10.2020., Zagreb - Vlada RH je u Banskim dvorima odrzala svoju 13. sjednicu. Ministar zdravstva Vili Beros.

"Ministru bismo preporučili da prouči Atlas liječništva Hrvatske liječničke komore u kojemu su svi podaci o broju liječnika u Hrvatskoj. Taj je Atlas i javno dostupan i očito je relevantan svima osim Ministarstvu zdravstva", kažu neki anesteziolozi s kojima su novinari razgovarali. Naime, oni su začuđeni ministrovom brojkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Covida na posao se vratili umirovljeni anesteziolozi

U ovo vrijeme pandemije koronavirusa anesteziolozi i intenzivisti su veoma važni jer su oni jedini osposobljeni za rad s respiratorima. U čitavoj Lijepoj našoj nastupio je manjak anesteziologa i zato su neke bolnice morale angažirati umirovljene specijaliste ili zaposlene u drugim bolnicama.

Tako u KB Dubrava radi par specijalista anesteziologije koji su u penziji, što je za 24sata potvrdio prof. dr. Ivica Lukšić, voditelj Covid Centra u bolnici. Umirovljeni anesteziolozi su raspoređeni na poslove koji nemaju veze s Covid pacijentima jer oni spadaju u ugroženu skupinu. Nije samo problem s manjkom anesteziologa u zagrebačkoj bolnici jer probleme s kadrom ima i OB Ogulin. Ravnatelj bolnice dr. Josip Zorko govori da "na sve strane puštaju vodu". Isto im je i s anesteziolozima jer ih imaju samo tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Ne možemo svakome od ta tri liječnika dati po 10 dežurstava mjesečno, to bi bilo prekomjerno iscrpljujuće. Zato nam dolaze jedna umirovljena anesteziologinja iz Rijeke i još dva anesteziologa koji su zaposlenici KBC-a Rijeka", govori dr. Zorko.

U bolnicama diljem Hrvatske kroničan manjak anesteziologa

U čakovečkoj Županijskog bolnici ravnatelj dr. Tomislav Novinščak potvrđuje da imaju samo jednu anesteziologinju koja je prije radila kod njih. I u mirovini liječnica dolazi kao ispomoć. I u OB Pula je slična situacija jer ravnateljica doc. dr. Irena Hrstić govori da su angažirali jednog umirovljenog anesteziologa na pola radnog vremena i to u ambulanti za predoperitivne preglede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OB Dubrovnik je u problemu zbog manjka novca za plaćanje vanjskih suradnika anesteziologa. Ravnatelj bolnice doc. dr. Marijo Bekić govori da su do sada kao ispomoć dolazila tri anesteziologa, ali da suradju moraju otkazati zbog financijskih razloga. Navodi da je to jako opteretilo redovito zaposlene anesteziologe. Zadovoljavajuć broj anesteziologa nije i u OB Koprivnica, ali povremeno im, jednom do dva puta mjesečno u bolnicu dolazi umirovljeni anesteziolog.

Kako piše 24sata, virovitička Opća bolnica ima četiri anesteziologa na punom radnom vremenu, ali i jednog specijalista koji pola vremena radi kod njih, dok je drugu polovinu u bolnici u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo