SVJETLO NA KRAJU TUNELA? / Ministar Beroš otkrio jednu pozitivnu stvar u navali novozaraženih: 'Ako bi se nastavilo ovim putem bio bih jako optimističan'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 9157 novih slučajeva zaraze koronavirusom te se broj aktivno zaraženih popeo na 55 tisuća. Ipak, ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako broj hospitaliziranih budi optimizam

13.1.2022.
14:28
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva, Vili Beroš, se nakon sjednice Vlade obratio javnosti te je upozorio na veliko širenje zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 9157 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 55.500. Udio pozitivnih među testiranima je 46,28 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Beroš je rekao kako je najznačajnija vijest da je broj hospitaliziranih pao.

"Danas je hospitaliziranih 67 manje nego jučer, i četiri osobe manje na respiratoru nego jučer. Ako bi se nastavilo ovim putem bio bih jako optimističan. Na brzim testovima bilo je pozitivno više od 12 tisuća testova, a napravljeno je više od milijun testova", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka struke

"U cijelom svijetu raste broj zaraženih. Stoga je epidemiološka struka odlučila promijeniti strategiju testiranja. Dakle, to nije samo hrvatska odluka. Ono čemu svjedočimo jest da se brza antigenska testiranja vrše na 1561 lokaciji, 370 ordinacija je radilo taj posao, 17 pedijatara i 550 stomatologa. Ukupno je učinjeno 125 tisuća testiranja i nismo primijetili da je došlo do miješanja zdravih i nezdravih i slično", rekao je Beroš.

Dodao je da su bolnice opterećene liječenjem, a ne dijagnosticiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo mislili da možemo napraviti je da svi liječnici obiteljske medicine i brinu za svoje pacijente. Znam da su oni opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, naš je primarni zadatak zbrinjavanje epidemije. U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali da je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć", objasnio je.

Image
KLJUČ U BORBI S COVIDOM /

Nova saznanja o omikronu: Istina je, ovaj soj pogađa i cijepljene, ali EMA ipak ima i dobre vijesti

Image
KLJUČ U BORBI S COVIDOM /

Nova saznanja o omikronu: Istina je, ovaj soj pogađa i cijepljene, ali EMA ipak ima i dobre vijesti

Savjet obiteljskim liječnicima

"Napravili smo izračune, točno znamo koliko je prvih pregleda, koliko je kontrolnih pregleda, telefonskih konzultacija, i znamo tko i koliko radi, nije sve što je izašlo u medijima točno, kada je riječ o potrebi, molim da svi damo još jedan doprinos", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je i savjet obiteljskim liječnicima.

"Ako znate kada vam dolaze pacijenti, recite im neka na testiranje dođu pred kraj ili na početku smjene. U svakom slučaju, razgovarao sam jutros s ravnateljima Domovima zdravlja, ne mora nužno svaki liječnik testirati svoje pacijente, može u zajedničkim prostorijama testirati pacijente tog Doma zdravlja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će zdravstvenom osoblju sve biti plaćeno,

"Kao ministar ću se zalagati da svaki prekovremeni sat, svako testiranje, bude plaćeno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealan scenarij

"Kome će bolesni građanin otići ako ne k svom liječniku u ambulantu? Ali kome, dragi moji Hrvati i Hrvatice, treba otići ako je netko bolestan?", zapitao se ministar.

"Neki kažu da sam ja u ratu s primarnim liječnicima, ali nisam, ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako želi vjerovati da ćemo doći do virusa koji će se brže širiti, ali izazivati blage kliničke slike, i svesti se na endemijsku priču, no da treba pričekati da vidimo kako će se ponašati omikron.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo