jasno i glasno /

Bernardić: 'Tražimo ostavku ministra Krstičevića. Svi su sve znali. Lagali su'

'Ako sam ne odstupi oporba će tražiti u Saboru izglasavanje povjerenja'

15.1.2019.
11:16
VOYO logo

Nakon što je u ponedjeljak navečer objavljeno da je američko veleposlanstvo još 2017. javilo MORH-u da Izrael nema odobrenje za prodaju F-16, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je sazvao konferenciju za novinare i zatražio 'hitnu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića'.

"Taj mail pokazuje da su Amerikanci upozorili MORH kao neće biti moguće provesti kupnju borbenih zrakoplova. Sada je potpuno jasno da su premijer Plenković, predsjednica Grabar- Kitarović i ministar Krstičević sve znali, da su lagali da non-paper ne postoji. Tražimo hitnu ostavku ministra Krstičevića", kazao je Bernardić i dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sam ne odstupi oporba će tražiti u Saboru izglasavanje povjerenja."

Ostojić: 'Krstičevićeva odgovornost je sasvim izvjesna i jasna'

SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić u utorak je, upitan za novi e-mail koji je u postupku nabave zrakoplova F-16 Barak stigao pomoćniku ministra obrane, ustrajao na na odgovornosti ministra obrane Damira Krstičevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću špekulirati, po meni, odgovornost ministra Krsitčevića ovdje je sasvim izvjesna i jasna", izjavio je Ostojić upitan može li se u tom slučaju dogoditi da pomoćnik ministra bude "žrtvovan", odnosno da on bude smijenjen, a ministar ostane.

To je jasno rečeno na konferenciji  za novinare predsjednika SDP-a Davora Bernardića, nemate pravo doći u situaciju da, ili ne znate, ili ako znate to zanemarite. To je tarljavo i to ne očekujete, u najmanju ruku, od ministra obrane, rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Kod političara je, naglasio je, vrlo važno da ne smiju lagati ni kad se radi o malim poslovima.

Krstičević sada želi nove F-16, otkud Hrvatskoj novac?

Inače, novo svjetlo na cijeli slučaj baca i jučerašnja izjava ministra Krstičevića koji je izjavio kako bi htio nove zrakoplove, ali i da ih bude manje. Kako je došlo do tog zaokreta da Hrvatska ima novca za nove borbene avione, upitali smo vojnog analitičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to nisam shvatio kao da se ne ide na natječaj, nego je ministar izrazio kao jednu svoju želju. Da li će se ići na natječaj ili izravnu pogodbu, još ćemo vidjeti. Moramo se nadati da će cijela stvar biti brža nego prošli put, u krajnjem slučaju skupili smo veliko iskustvo u prošlom natječaju, tako da vjerujem da bi postupak mogao ići brže. Logično je da sad odlučimo otići na nešto dugoročnije i novo. U krajnjoj liniji 3 milijarde kuna koj smo htjeli izdvojiti za Baraka je vrlo malo. To je trebalo biti isplaćeno kroz 10 godina. Samo u 12 mjesecu i ove godine će se isplatiti preko 4 milijarde kuna za Uljanik, ali da li će to jamčiti da će Uljanik biti miran narednih 20 godina kao što bi mi bili s Baracima, vrlo teško", kaže Jan Ivanjek",  kazao je vojni analitičar Jan Ivanjek.

Iz američkog veleposlanstva su tek kratko poručili da zbog djelomične blokade vlade u SAD-u ne mogu komunicirati s medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo