žele deblokirati građane / Bernardić predstavio SDP-ovo rješenje za blokirane: 'Zaustavit ćemo kamatarenje građana'

Šef SDP-a kazao je da je njihov prijedlog deblokada građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe i pravedan i brz sustav naplate

24.4.2018.
10:40
VOYO logo

SDP je na Iblerovom trgu održao konferenciju za novinare na kojoj su predsjednik stranke Davor Bernardić i Peđa Grbin govorili o problemu blokiranih u Hrvatskoj te, kako su kazali, ponudili svoja rješenja. "U Hrvatskoj godinama postoji problem ovrha i blokiranih. Kao odgovorna stranka nudimo konkretna rješenja.

Kao što smo ukinuli javne ovršitelje, smanjili zatezne kamate, riješili problem švicaraca, ukinuli pravo vjerovnicima na naplatu opomena tako i sada nudimo rješenje za problem blokiranih građana", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a kazao je da je njihov prijedlog deblokada građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe i pravedan i brz sustav naplate i ukidanje kamatarenja građana te velikih i nepotrebnih troškova naplate duga.

"Treba se provesti skraćeni postupak osobne nagodbe koji mora olakšati, ubrzati pojeftiniti postupak za dužnika. Uvest ćemo elektronski sustav naplate, ukinuti skupe troškove postupka i zaustaviti kamatrenje građana", rekao je Bernardić i dodao da će se glavnica plaćati paralelno s kamatama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je na kraju svog izlaganja citirao Ivicu Račana. "Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam, jer populizam je uvijek najskuplji za građane. Njega građani plaćaju iz vlastitog džepa", kazao je Bernardić.

"Cilj je blokirane građane osloboditi dužničkog ropstva i zaustaviti kamatarenje. Moramo građanima osigurati primanja koja će im omogućiti normalan života", kazao je Bernardić. Peđa Grbin predstavio je rješenje za blokirane građane kao i e-ovrhe koje bi trebale olakšati procese i na kojem je radila akcijska radna grupa za pravosuđe. "Ne možemo dopustiti da naš sustav nadalje generira blokirane. Cilj ovrhe mora biti naplata duga, ali istovremeno ona ne smije i ne može ugrožavati dužnika", kazao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako misli riješiti problem dužničkog ropstva iz oporbe, Bernardić je ponovio da je SDP jedini ponudio konkretno rješenje. Na novinarski upit hoće li izbaciti Davorka Vidovića iz SDP-a jer je pristao biti u Vladi koju je prije tri godine stvarala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Bernardić je rekao da će Vidović ostati politički tajnik SDP-a.

"To je bila neka fantomska Vlada, nešto što je bilo prije tri godine. To za mene predstavlja, ne lanjski, nego preklanjski snijeg. Davorko Vidović je politički tajnik SDP-a i to će i ostati", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić se osvrnuo i na stav austrijskih europarlamentarca koji traže da se ukine obljetnica Bleiburga. "U SDP-u odajemo pijetet svim žrtvama i svim civilima. Ali oni koji koriste stradanje žrtve kako bi veličali poražene ideologije prošlosti nam je neprihvatljivo", kazao je Bernardić.

"Što se tiče pozdava ZDS o tome smo sve rekli. Taj pozdrav je ustaški i neprihvatljiv je, nije prihvatljiva povremena upotreba. Mormo postati dio moderne i civilizirane Europe koja je antifašizam ugradila u svoje temelje i Hrvatska je ugradila u svoj Ustav", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je odgovorio i na pitanje o arbitražnom postupku sa Slovenijom. "Činjenica je da je arbitražni postupak sa Slovenijom duboko kontaminiran jer su suci arbitražnog suda uhvaćeni u tome kako pokušavaju pogodovati Sloveniji. Hrvatska je odlukom Sabora jednoglasno napustila taj postupak.

Arbitraža za Hrvatsku nije obvezujuća, ali činjenica je da postoji. Dvije države moraju riješiti probleme dijalogom, zajednički i bilateralno. Došlo je vrijeme da se taj problem rješava. Nije realno da se to rješava dok je predizborna kampanja u Sloveniji", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je odgovorio i na pitanje o Pelješkom mostu te tvrdi kako je još SDP-ova vlada započela izgradnju Pelješkog mosta. "Pelješki most debelo kasni u izgradnji, tamo se ne nalazi nijedan bager, SDP-ova vlada je započela izgradnju Pelješkog mosta. Dok se ne izgradi Pelješki most nema ulaska u Schengen", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo