BERNARDIĆ NE MORA VRATITI STIPENDIJU: / Sud odbacio navode Povjerenstva za sukob interesa; pomogao mu 'slučaj Karamarko'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
3.6.2020.
14:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Upravni sud u Zagrebu prihvatio je tužbu predsjednika SDP-a i šefa Restart koalicije Davora Bernardića i time poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je Bernardić povrijedio načela odgovornog i vjerodostojnog obnašanja javne dužnosti primanjem 263.000 kuna stipendije od privatne visoke poslovne škole Cotrugli, javlja Jutarnji.

Bernardić je tu stipendiju za poslijediplomski studij primio još 2014. godine dok je bio saborski zastupnik SDP-a i predsjednik zagrebačke stranačke organizacije. Povjerenstvo je u listopadu 2019. zaključilo da bi Bernardić zbog te stipendije mogao pogodovati Cotrugliju ako dođe u poziciju odlučivanja o visokom obrazovanju. Sutkinja Upravnog suda Lidija Prica, 25. svibnja je donijela presudu u koristi Bernardiću te naložila Povjerenstvu da mu uplati 3125 kuna sudskih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi oporbenjak protiv Povjerenstva

Bernardić je tako postao prvi političar SDP-a koji se svrstao među osporavatelje ovlasti Povjerenstva u odlučivanju o povredi načela pri obnašanju dužnosti, inače definiranima člankom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Identične su tužbe protiv Povjerenstva ranije podizali Tomislav Karamarko zbog "afere konzultantica" koja ga je koštala mjesta u Vladi i HDZ-u te Milan Bandić i u dva navrata Andrej Plenković.

Upravni sud je u Bernardićevu slučaju zauzeo isti stav kao i u slučaju Bandić te Pokaz i Helsinki koji se tiču premijera Plenkovića, pritom navodeći da Povjerenstvo nema osnove za pokretanje postupaka i donošenje odluka o povredi načela obnašanja dužnosti iz članka 5. spomenutog zakona, ako dužnosnici nisu povrijedili još neki članak istog zakona kojim je propisana novčana kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE SE VRAĆA NA POČETAK: /

Ukinuta presuda u tužbi Ramljaka protiv Bernardića; zasad ne mora platiti 75.000 kuna

Image
SVE SE VRAĆA NA POČETAK: /

Ukinuta presuda u tužbi Ramljaka protiv Bernardića; zasad ne mora platiti 75.000 kuna

Neujednačena sudska praksa

No, zagrebački Upravni sud ima povijest neujednačene prakse oko nadziranja ovlasti Povjerenstva da primjenjuje sporni članak 5. Naime, u cijelom nizu presuda sud nije osporio Povjerenstvu pravo da odlučuje po tom članku sve do travnja prošle godine, kada je Karamarko zbog procesa u "aferi konzultantica" predao tužbu Ustavnom sudu koji je srušio odluke Upravnog i Visokog upravnog suda, o odbijanju Karamarkovih žalbi i slučaj vratio nazad na početak.

Sutkinja Prica se u Bernardićevu slučaju pozvala upravo na odluku Ustavnog suda u slučaju Karamarko, istaknuvši u presudi da je u tom slučaju "napravljen pomak" u razmatranju odluka koje Povjerenstvo donosi zbog povrede načela obnašanja dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, slabljenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i napori dužnosnika i sudova da ospore pravo te institucije na odlučivanje suprotni su preporukama GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe. U najnovijem izvješću iz ožujka ove godine, GRECO naglašava da je upravo načelo obnašanja dužnosti jedno od temeljnih načela Zakona o sprječavanju sukoba interesa i da treba osigurati njegovu provedivost.

Sutkinja Prica je u presudi navela da podržava stav GRECO-a, ali smatra da je sporni članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji regulira načelo obnašanja dužnosti - neprecizan. Dodala je da je na zakonodavcu, odnosno Saboru da ga u svom radu ubuduće precizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proklamirao antikorupciju

No, Bernardićeva tužba protiv odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u kojoj je nepravomoćno izborio smanjenje ovlasti tog tijela kosi se s Deklaracijom o borbi protiv korupcije iz studenog i njegova samopostavljanja na čelo antikorupcijske koalicije. Tada je istaknuo da mu je zaštita Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od političkih pritisaka jedan od glavnih ciljeva.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo