ŽESTOKE KRITIKE /

Bernardić kritizirao 'blamažu' premijera i situaciju s Agrokorom: 'Nadam se da Todoriću, ako dođe do suđenja, neće suditi Maja Šupe'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bernardić je kazao kako SDP ima plan za Agrokor na kojem se intenzivno radi nekoliko mjeseci

21.11.2017.
12:02
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu predsjednik stranke Davor Bernardić održao je press konferenciju tijekom koje je komentirao akutalnu situaciju u Hrvatskoj, a prvo se osvrnuo, kako je rekao, na najnoviju blamažu premijera Andreja Plenkovića vezanu uz slučaj Agencije za lijekove.

"Sedam mjeseci lobirali su i europskog povjerenika koji je bio u posjetu SDP-u i Hrvatskoj. Vlada je, nažalost, taj proces dočekala spremno kao i obično, a prijavu za Agenciju pripremali su čak punih dvadeset dana prije, dok su zemlje poput Švedske imale svog ministra bez portfelja, čiji je posao bio da privuče agenciju za lijekove, a Hrvatska je jedina zemlja koja nema niti jednu europsku agenciju, a punopravna je članica Europske unije", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a rekao je kako je Agencija za lijekove mogla zaposliti veliki broj ljudi što bi Hrvatskoj dalo jedan novi zamah. "Dok su ostali ministri, poput švedskih i finskih, kampirali u Londonu, naš ministar financija, Todorićev direktor u Agrokoru, kampirao je na Wimbledonu", rekao je Bernardić i ustvrdio kako je propuštena velika prilika.

"Sad su opet propustili priliku za Hrvatsku, jer je premijer pristao na povlačenje kandidature. I dok ga u Bruxellesu tretiraju kao potrčka, u Zagrebu glumi velikog vođu, a nije riješio nijedan problem. Agrokor, Ina, HEP, dogovor sa Slovenijom još uvijek su neriješeni", rekao je šef SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je prokomentirao i situaciju s Agrokorom i upitao premijera što to skriva. "Mogli smo vidjeti špekulacije o iznošenju novca iz Hrvatske, jedino što nismo vidjeli je plan restrukturiranja i plan spašavanja radnih mjesta. Lex Agrokor je napravljen da bi "spasio" radna mjesta i doveo do procesa nagodbe, a o tome nismo čuli ni riječi. 

Što skrivate, zašto ste protiv povjerenstva? Zašto skrivate podatke o Agrokoru? Zašto skrivate podatke o novčanom toku i procese koji se događaju?", rekao je Bernardić.

Tvrdi kako SDP ima plan za Agrokor na kojem se intenzivno radi nekoliko mjeseci te da se on sastoji od nekoliko točaka. Želimo osigurati da hrvatska proizvodnja ostane u Hrvatskoj, da se ne seli imovina u inozemstvo i komadaju Agrokorove kompanije. Razmatrat ćemo sva moguća rješenja koja mogu ići u smjeru zaštite radnih mjesta i gospodarstva od posljedica lex Agrokora. Plenković želi prikriti i svoju umiješanost u stanje u Agrokoru ukidanjem povjerenstva", rekao je Bernardić.

Na pitanje o SDP-ovoj inicijativi za osnivanje novog povjerenstva za lex Agrokor, Bernardić je rekao kako postojeće povjerenstvo može ukinuti samo Sabor te da je jasno kako stvari nisu čiste. Još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje tko je pisao lex Agrokor. Previše je sumnjivih okolnosti, previše stvari smrdi, previše su ugrožena radna mjesta u Hrvatskoj", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-ova opstrukcija rada povjerenstva nešto je s čime se susrećemo zadnjih par mjeseci, oni nisu htjeli povjerenstvo, nisu htjeli činjenice kako posluje povjerenstvo, nisu rekli kad, s kim niti u kojim okolnostima je pisan lex Agrokor, kao ni kako je moguće da je prije pisanja zakona čovjek koji će postati povjerenik bio u razgovorima s investitorima", rekao je šef SDP-a i istaknuo kako se nada da ako dođe do suđenja Todoriću, da mu neće suditi Maja Šupe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo