OPLELA PO PREMIJERU / Benčić: 'Ako se premijer danas ne oglasi, bit će osobno odgovoran za krizu u državi'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Njegova tvrdoglavost nije njegova osobna stvar dokle god svi mi to moramo plaćati. Država nam je zbog ove situacije u potpunosti blokirana', upozorila je te dodala kako premijer već 17 dana šuti o plinskoj aferi i ima sve činjenice

17.7.2023.
14:29
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Čelnica stranke Možemo! Sandra Benčić u zatražila je da se premijer danas oglasi i izvijesti kako namjerava riješiti blokadu pravosuđa i plinsku aferu, a ako danas ne saznamo tko će podnijeti odgovornost, poručila je, smatrat ćemo da je odgovornost u potpunosti na Plenkoviću.

"Danas smo ušli u sedmi tjedan štrajka pravosudnih radnika i radnica, više od 40 dana pravosuđe je u blokadi, više od 40 dana su poznati svi zahtjevi koje su radnice i radnici stavljali pred ministra Malenicu i premijera i više od 40 dana nisu poduzeli ništa adekvatno što bi dovelo do rješenja ove situacije", rekla je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da Andrej Plenković ponovno trenira strogoću na onima koji imaju najniže plaće i na onom sektoru koji je visokofeminizirana profesija.

Image
OSVRNUO SE I NA ŠTRAJK U PRAVOSUĐU /

Milanović o plinskoj aferi: 'Nekad se kralo puno više i muškije. Bilo je puno većih šteta, ali to nije kompliment'

Image
OSVRNUO SE I NA ŠTRAJK U PRAVOSUĐU /

Milanović o plinskoj aferi: 'Nekad se kralo puno više i muškije. Bilo je puno većih šteta, ali to nije kompliment'

Radnice u pravosuđu već 40 dana na cesti traže zaista minimum dostojanstva u pogledu radnih uvjeta i plaća jer su 'working poor', što znači da rade, a istovremeno su i siromašni, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom, kaže, na to da smo ušli u sedmi tjedan štrajka i da se više neće rješavati niti hitni slučajevi zbog čega građani i pravne osobe neće imati pristup sudu i ostvariti svoja prava pa će u nekim slučajevima imati pravo na odštete protiv RH pozivam Plenkovića da danas izađe i iznese plan razrješenja krize u pravosuđu i okončanja štrajka.

Njegova tvrdoglavost nije njegova osobna stvar dokle god svi mi to moramo plaćati, a najviše radnice u štrajku, upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država nam je zbog ove situacije u potpunosti blokirana, kao i gospodarstvo jer se ne mogu provesti osnovne upise u registre, upise vlasništva, građani ne mogu ostvarivati temeljna prava pa čak ni poduzimati osnovne pravne poslove. Na sve to Plenković šuti i ne daje nikakav plan razrješenja situacije, ustvrdila je.

Osim ovih više od 40 dana u pravosuđu, već 17 dana Andrej Plenković zna sve o plinskoj krizi i vrlo je jasno da, bez obzira na to postoji li kaznena odgovornost ili ne što će utvrđivati USKOK, postoji politička odgovornost i odgovornost onih koji vode HEP, Ministarstvo gospodarstva i agencije i koji su sudjelovali, znali i mogli prevenirati ovu situaciju, a nisu to učinili pa je potpuno jasno da moraju otići. Plenković 17 dana o tome šuti, a ima sve činjenice. To je za ostavku u bilo kojoj zemlji, smatra Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražimo da se o ove dvije situacije oglasi danas i da znamo koji je epilog situacije s plinskom krizom. Njegova nadanja da će ova tema pasti pod tepih jer ide sezona kiselih krastavaca neće uspjeti zato što mnogi ljudi ne mogu spojiti kraj s krajem i ne mogu otići na more i zaboraviti sve što se u zemlji događa, a vide da istovremeno Plenković omogućava svojim stranačkim jatacima da ubiru desetke milijune eura ili oštećuju firme ili državni proračun, istaknula je.

I dalje, napomenula je, ostajemo pri zahtjevu da se što prije sazove izvanredna sjednica Sabora jer kada izvršna vlast kojoj je na čelu Plenković nije u stanju, ne želi ili nije sposobna donijeti odluke koje će razriješiti dugotrajnu krizu u pravosuđu i razriješiti odgovorne za plinsku krizu, tada to mora nadomjestiti Hrvatski sabor svojim odlukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je sutrašnje okupljanje opozicije na kojem će odlučiti hoće li predsjedniku Republike uputiti i formalni zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice, iako smatra da to nije potrebno nego ide uz predsjednikovu ovlast da skrbi o normalnom funkcioniranju države i njegovoj samostalnoj procjeni.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović o plinskoj aferi: 'Nekad se kralo puno više i muškije. Bilo je puno većih šteta, ali to nije kompliment'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo