BELJAK OTKRIO NOVI ZAKON KOJI JE OSMISLILA RESTART KOALICIJA: / 'Vidite ljude koji su u mirovini, a voze aute od 100.000 eura'

Image
Foto: Pixsell

'Imamo najbolju listu i očekujem da dobijemo dovoljno glasova da koalicija neće biti potrebna. Ne bismo koalirali s Mostom. Ne dolazi u obzir ni velika koalicija s HDZ-om', rekao je Beljak

27.5.2020.
20:29
Pixsell
VOYO logo

Predsjednik HSS-a i jedan od članova Restart koalicije, Krešo Beljak, gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i pregovore uoči parlamentarnih izbora 5. srpnja.

Danas je Restart koalicija predstavila program koji su neki stručnjaci i kritičari nazvali listom lijepih želja. Beljak se s time ne slaže i uvjeren je da će njime koalicija pridobiti glasače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne obećajemo ono što ne možemo ispuniti'

Program je realan i ostvariv, trudili smo se da poput naših oponenata ne obećajemo ono što ne možemo ispuniti, poput kupnje Ine. Ja sam uvjeren da ćemo ga odmah poslije izbora početi ostvarivati", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o podrijetlu imovine je jedno od obećanja, a Beljak otkriva koja bi bila nulta godina od koje bi se krenulo u provjeravanje. "Porezna uprava sada ne radi svoj posao. Vidite ljude koji su u mirovini, a koji voze automobile od 100.000 eura. Treba prekopirati dobre zakone i dobre primjere iz Njemačke, primjerice. Kod nas je normalno da ljudi imaju vile, a nisu zaposleni. Odmah nakon izbora ćemo donijeti taj zakon i Porezna će odmah to napraviti", objasnio je Beljak.

'Plenković se prepao Bernardića i mene'

Otkrio je i kakav je šef SDP-a Davor Bernardić, za kojeg je premijer danas rekao kako ne može voditi ni oporbu, a kamoli Vladu, kao vođa oporbe. "Doista ne razumijem što je Plenkoviću da se prepao Bernardića i mene. Odnosno, vjerojatno ima dobrih razloga zašto se boji. Odaje dojam čovjeka koji je u paničnom strahu. Bernardić nije nikada bio dio izvršne vlasti. Plenković je imao priliku dokazati se u zadnje četiri godine, pa nije napravio ništa", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema programu koalicije, potrebno je reformirati i obrazovanje. Obrazovanju je nužna potpuna reforma. Ovo što se kod nas događa je jadna reforma. Morate znati da program ne može biti cijela knjiga", rekao je Beljak. "Ne smijemo robovati sustavu koji nije ni za 19 stoljeće. Metodologiju same nastave treba modernizirati", dodao je.

'Ne želimo američki sistem zdravstva'

Najavio je i kako Restart koalicija planira smanjiti liste čekanja u popodnevnim smjenama, iako trenutačno nedostaje 2000 liječnika, a oni koji sada rade skupljaju abnormalan broj prekovremenih sati za koje nisu plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnovni cilj reforme zdravstva je da se ne smije privatizirati sustav. Takav sustav ne želimo. Imamo primjer SAD-a. Napravit ćemo sve da se naš sustav ne pretvori u američki zdravstveni sustav", kazao je Beljak.

Predsjednik HSS-a nije htio otkriti s kim bi mogli u koaliciju. "Imamo najbolju listu i očekujem da dobijemo dovoljno glasova da koalicija neće biti potrebna. Ne bismo koalirali s Mostom. Ne dolazi u obzir ni velika koalicija s HDZ-om", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo