Gotovo pa rekord /

Bednja uz bok Zavižanu: u srcu Zagorja najhladnije u Hrvatskoj - izmjerena čak -23 stupnja Celzijusa

Bednjanci, kao i ostatak Hrvatske već sutra mogu očekivati nešto manje minuse, ali na zagorskim obroncima i dalje će padati snijeg

1.3.2018.
19:03
VOYO logo

Bednja je noćas bila najhladnije mjesto u Hrvatskoj. U jednom trenutku tijekom noći živa se spustila do 23 ispod ništice. Naša se ekipa, stoga, jutros odmah zaputila do Bednje i provjerila kako su preživjeli.

Bednja - srce Zagorja, uz bok je Zavižanu po hladnoći već drugi dan. Na motriteljskoj stanici DHMZ-a nižu se minusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer je bilo hladno, bilo je -19. Danas je u 6 sati ujutro izmjereno -21,5 stupnjeva, a u 7 sati -21,7. Tijekom noći je bila temperatura išla na -22,8", kazala nam je Snježana Bistrović, motriteljica vremena na DHMZ-ovoj postaji

Ipak rekord star šest godina nije oboren. "Unazad deset godina je bilo 2012. -23,8 stupnjeva. S tim da jetad bilo 30 centimetara snijega, a sada ga imamo pola metra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za grobare u Bednji nema zime, bar tako izgleda. Njihov posao, nažalost, ne zna za vremenske prilike. Danas su krenuli otkopavati grob za sutrašnju sahranu. 

"Kopamo 4-5 sati, to je sve pod laporom. S hiltijem kopamo. Vidite koliko su uvjeti teški, ali što se mora nije teško. Ovaj grob je dugačak 1,60, a ja moram jamu iskopati dugu 2,10. Morat ćemo potkopati jedno 40 centimetara ispod", priča nam Stjepan Bencek.

Na području Općine Bednja 252 su zaseoka koja su bila zametena. Sve službe su na terenu i otkopavaju snijeg. Većina posla već je obavljena.

"U tijeku je probijanje snježnih zapuha prema tri zaseoka.  Međutim, od zimske službe imamo informaciju da će do kraja dana biti oni osposobljeni. Danas ima škole, jučer na području cijele Varaždinske županije nije bilo škole", kazala nam je Jasenka Grabar, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Bednja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što smo s gospođom Snježanom s početka priče obišli meteorološku stanicu, posjetili smo i njezino gospodarstvo. Ondje su minusi uzeli neke živote.

"Par kokica je tu bilo izašlo van, kad smo ih našli već su bili premrznuti pa smo ih u kuću unijeli, jedna je otišla, a dvije su ostale."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak je na sigurnom u toplini staje. Pa smo na nadaleko poznatom bednjaskom provjerili kako im je, što možete pogledati u videu.

Bednjanci, kao i ostatak Hrvatske već sutra mogu očekivati nešto manje minuse, ali na zagorskim obroncima i dalje će padati snijeg. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo