Bebić zbog Šeksa udario po Amnesty Internationalu!

'Pa to što oni misle, to je njihovo. Je li bilo koja organizacija piše sveta pisma? Jesu li oni nedodirljivi ili bi na sve što oni napišu mi trebali klimati glavom?

18.1.2011.
16:45
VOYO logo

Predsjednik Sabora Luka Bebić je nakon sjednice Predsjedništva odgovarao novinarima na pitanja o ulozi Vladimira Šeksa u ratnim zločinima koji su se događali početkom devedesetih godina, a koje mu spočitava Amnesty International.

Bebić je kazao kako je početkom prosinca 2010. godine primijetio neke događaje i inicijative u Crnoj Gori, na Kosovu i općenito u jugoistočnom prostoru. Čija je to inicijativa, upitali su ga novinari, a on je odgovorio da je to "na vama analitičarima da zaključite".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam predsjednik Kriznog štaba u Južnoj Dalmaciji i znam koje su mi bile ovlasti. Mogu razumjeti da g. Šeks nije mogao donositi neke odluke", kazao je Luka Bebić te dodao kako te inicijative povezuje s onim što je rekao ranije: "Na području Hrvatske, Kosova i Crne Gore pokrenute su neke inicijative."

"Ne vjerujem da je to slučajno i to je sve što ću reći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako takvo nešto poput zlonamjernih inicijativa može pripisivati međunarodnoj udruzi za zaštitu ljudskih prava, čije se djelovanje i izvješća iz cijeloga svijeta uvažavaju, osim ako Amnesty govori o zločinima za koje bi trebao odgovarati Šeks.

"Tko je rekao da su sva druga (izvješća) u redu? Jesam ja to rekao?", zagrmio je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan nije li to omalovažavanje Amnesty Internationala, Bebić odgovara: "Ne omalovažavam ja ništa. Samo kažem da tu postoje inicijative koje se u danom trenutku aktiviraju pa se zaborave na 10 godina, nitko o tome ništa ne govori pa se opet aktiviraju kad nekom odgovara."

Tko je kriv što se o Šeksu nagađa desecima godina?

Ne čini li mu se da možda hrvatsko pravosuđe uporno zaboravlja, upitali smo Bebića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li pravosuđe. Pravosuđe je potpuno autonomno u našem sustavu i tako se i ponaša", kaže Bebić. Na primjedbu da se u Amnesty Internationalu ne bi s time složili, Bebić kaže: "Pa to što oni misle, to je njihovo. Je li bilo koja organizacija piše sveta pisma? Jesu li oni nedodirljivi ili bi na sve što oni napišu mi bi trebali klimati glavom? Ja sam za jedan kritički odnos", kaže Bebić.

A onda je uslijedio tradicionalni HDZ-ov poučak novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A novinarima koji se time bave, ja preporučam – dobronamjerno – da malo analiziraju zbog čega je to, a ne da slijepo prihvate sve što netko napiše, ne znam čak iz kojih pobuda."

Upitan može li to štetiti ulasku Hrvatske u EU, Bebić je kazao da ne može. Tvrdi da se ne protivi istrazi, pa čak ni ako je on sam njihov predmet kao nekadašnji predsjednik Kriznog štaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenje koje se ne mora obrazlagati

"Neka se ispituje sve. Samo, hrvatska država je suverena država. Hrvatski vojnici nisu ratovali na tuđim teritorijima nego su branili svoje i hrvatska pravna država će odlučivati i presuđivati, a ne netko drugi. A pogotovo ne oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku", kazao je Bebić. Upitali smo ga na čemu zasniva tu tezu.

"Znate što? Ja imam svoje mišljenje koje sam iznio." Upitali smo ga ima li kakve dokaze, a predsjednik Sabora je uzvratio protupitanjem: "Jesam li ja na sudu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorim o tome da se vrši pritisak na Hrvatsku iz raznoraznih pobuda i da u tome sudjeluju oni koji su sudjelovali ili podupirali agresiju. To je moje mišljenje, političko, koje ja ne moram obrazlagati jer nisam ovdje na sudu", pitao je i odgovarao Bebić.

Novinari su ga pitali i kako to da svi osim njega, Bebića, šute i izbjegavaju pitanja vezana za Šeksa, a ovaj je odvratio: "Ma to njih pitajte!" i polako počeo uzmicati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaka 22

Zadnje pitanje za predsjednika Sabora je glasilo: "Nije li čudno što je Šeks prije dvadesetak godina intenzivno surađivao s Amnesty Internationalom, a sada tvrdi da piše neistine, pogotovo kada piše o njemu."

"Ma dajte, molim vas", "objasnio" je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo identično pitanje postavili samom Šeksu, koji je također prisustvovao sjednici Predsjedništva Sabora, odgovorio nam je: "Neću o tome pričati" i pobjegao niz saborske stepenice.

Vezani članci:

arti-201101130358006 arti-201101140337006 arti-201101170867006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo