PRVE REAKCIJE NAKON GLASANJA: / 'Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, naši su argumenti bili točni'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ocjenjujemo da svi agrumenti koje smo iznijeli mi i kolege iz oporbe, da su bili točni jer smo dobili sve glasove oporbe.

13.4.2018.
12:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor danas je ratificirao Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulsku konvenciju. Iako je prethodnih mjeseci, a naročito tjedana rasprava o tom dokumentu dovedena do usijanja, Sabor je velikom, dvotrećinskom većinom usvojio taj dokument. Od 142 zastupnika (od ukupno 151) koji su bili u sabornici, za ratifikaciju je glasovalo njih 110, 30 je bilo protiv, a dvoje suzdržano. Oporba nije uspjela srušiti Martinu Dalić koja ostaje ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade. Za inicijativu saborske oporbe za njenim opozivom glasovao je 71 zastupnik, a protiv 76. Oporba je tražila opoziv minsitrice Dalić zbog slučaja Agrokor, odnosno zbog ‘savjetničke afere’ oko posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Bauk: 'Zadovoljni smo s brojkom'

Nakon današnjeg glasovanja u Saboru, stižu i prve reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Arsen Bauk kaže da se pokazalo da je vladajuća većina vrlo tanka.

'Rekao sam na početku da imamo između između 70 i 73 glasa, imali smo 71. Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ocjenjujemo da svi agrumenti koje smo iznijeli mi i kolege iz oporbe, da su bili točni jer smo dobili sve glasove oporbe. Zadovoljni smo s brojkom, mogli smo imati još jedan ili dva glasa, ali zastupnici iz objektivnih razloga nisu mogli doći', rekao je Bauk, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio HDZ-u da prestane podilaziti desnici

Osvrnuo se i na razlike među HDZ-ovim zastupnicima kada je riječ o stavu o Istanbulskoj konvenciji. HDZ-u je poručio da prestane podilaziti desnici i koketirati s onima koji guše ljudska prava.

'U HDZ u se radi o većim razlikama nego u bilo kojoj drugoj stranci, na njima je da prevladaju takve razlike. Nekoliko je mogućih scenarija, pa tako i onaj da smire predsjednika ili ga izbace iz stranke i kao da ga nikad nije bilo', rekao je Bauk, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač: 'Ovo je za HDZ bilo novo iskustvo'

Stižu i reakcije onih koji su glasovali protiv. Među ostalima, to je i HDZ-ov Miro Kovač koji je rekao da je današnje glasovanje i podijeljenost stranke bilo novo iskustvo za HDZ.

'Ovo je iskorak za unutarstranačku demokraciju, hrvatsku demokraciju općenito. Nekoliko ljudi je glasalo protiv. Ovo je za HDZ bilo novo iskustvo, ali ako pogledamo zemlje koje imaju dužu demokratsku tradiciju od Hrvatske onda ćemo se složiti da ima dosta odluka koje su donesene po savjesti kada je riječ o iznimnim situacijama', rekao je Kovač za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE GLASOVAO PROTIV ISTANBULSKE: /

Među 30 zastupnika 14 HDZ-ovih, protiv dokumenta koji štiti žene bile i tri zastupnice

Image
TKO JE GLASOVAO PROTIV ISTANBULSKE: /

Među 30 zastupnika 14 HDZ-ovih, protiv dokumenta koji štiti žene bile i tri zastupnice

Ne smatra da je tu riječ o slanju poruke predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, već kaže da se radi o svjetonazorskom pitanju.

'Život ide dalje. Želimo promijeniti Hrvatsku nabolje, a jedino rješenje je HDZ i predsjednik Vlade koji upravlja HDZ-om', rekao je Kovač i dodao da zbog današnjeg glasovanja ne očekuje probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo