BIVŠI MINISTAR U DIREKTU / Bauk o Kujundžiću: 'HDZ akrobacijama pokušava izbjeći raspravu o njegovoj smjeni'

Oporba nije zadovoljna premijerovom rekonstrukcijom Vlade i želi otići korak dalje

18.7.2019.
22:49
VOYO logo

Smjenom starih i dovođenjem novih ministara Andrej Plenković je oporbi izbio iz ruku zahtjev za smjenu ministara Tolušića, Marića, Žalac, kao i raspravu o njima, jer u Sabornici rasprave zapravo neće ni biti - 76 ruku treba odabrati "ZA" i nastavlja se s godišnjim.

Ali rekonstrukcija Vlade ne stišava strasti i teške riječi u kojima zasad predvodi predsjednik SDP-a DavorBernardić. A kakvu strategiju oporba priprema za glasovanje ako uopće priprema ikakvu strategiju, pitali smo predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Arsena Bauka, koji je prvo morao objasniti kako mediji mogu otkrivati afere, a oporba ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovornost medija je velika, mi njihov posao ne možemo raditi, oni naš mogu. U prednosti su pred nama. Zahvalili smo im na njihovu poslu više puta. Nadamo se dobroj suradnji s njima i neka nikoga ne štede", kazao je Bauk.

Pitanje medija se spomenulo zato što iz oporbe nije bilo kritike na Lovru Kuščevića, kao da nitko na Braču to nije znao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Načelnik općine od osamsto stanovnika nije toliko interesantan medijima kao jedan od ministara. Imamo još predsjednika SDP-ovih podružnica i drugih stranaka koje govore o sličnim stvarima, ali nikad to nije došlo na nacionalnu razinu. Medijski pritisak je urodio smjenama", objasnio je Bauk.

Imamo rekonstruiranu Vladu, mlade ministre, ali Davor Bernardić je svejedno nezadovoljan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi put u povijesti hrvatskog parlamentarizma da na tri četvrtine mandata je više članova Vlade otišlo nego što ih je ostalo. Ovo nema veze s onime za što se glasovalo 2016. Kad premijer kaže: 'Mi smo dobili povjerenje građana', zanima me gdje su to HDZ i HNS zajedno dobili povjerenje. Ni koalicijski partneri ne bi trebali biti abolirani...  Sami ste detektirali dvije skupine ministara - pokretno nepokretne. Oni tzv. ministri s aferama, koji nisu mogli u jednom razumnom vremenu racionalno objasniti što im se stavlja na teret. Imamo i drugu skupinu ministara, oni su otišli jer im sustav nije funkcionirao..."

Ipak, sustav nije funkcionirao i prije ovog HDZ-a, SDP-a... Dakle, to nije novitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi sustavi su funkcionirali bolje nego sada. Mogu govoriti o onome što sam radio, a drugi mogu govoriti o svojem. Popis tih gdje sustav ne funkcionira je puno širi od gospođe Murganić. Primjerice, ministar zdravstva... Većina se pita zašto je on ostao. Koliko sam informiran, zahtjev za njegov odlazak inicirale su kolege iz MOST-a, upućen je u proceduru i sad traju poslovničko-ustavno-pravne akrobacije kako raspravu o tome izbjeći barem do rujna. Naime, mislim da se radi o članku 113. stavak 4 Ustava, on je jasan. Rasprava se mora održati u sedam do 30 dana pa ako je predan jučer, mora se održati unutar 29 dana. Ali, očito se HDZ-u ne da to odraditi."

Pripremili su u SDP-u pitanja za premijera kojeg podosta dugo nikako ne mogu "uloviti". Zato, ovu priliku neće propustiti i svi zastupnici SDP-a stižu na sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi dolazimo na sjednice odbora i pripremili smo pitanja za ministra i nove potpredsjednike. Mislim da će to biti jedan interesantan razgovor, nismo dugo imali prilike razgovarati s premijerom, ali i o njegovom sukobu interesa na Odboru za Ustav. Čekamo ga pitati ono što mislimo da trebamo pitati. A strategija za glasovanje je pritisnuti gumb "PROTIV" i tražiti stanku ili stanke jer prema Poslovniku Sabora o imenovanju pojedinih ministara nema rasprave."

Temu odbijanja gradonačelnika Vukovara gospodina Penave o uvođenju ćirilice nije mogao izbjeći kao bivši ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluke Ustavnog suda obvezne su za sve da se provode i ministar uprave trebao bi naložiti nadležnim tijelima da odu u Vukovar i to se ispuni. Moj dojam je da se čeka novi popis stanovništva 2021. pa ako broj Srba padne ispod trećine, taj problem bi se onda riješio sam od sebe", zaključio je Bauk.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo