BATARELO JE POBJEDU MOŽEMO! USPOREDIO S ČETNICIMA: / Objavio je gnjusnu fotografiju na fejsu i prilično se osramotio

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čak su i fanovi Vice Batarela u komentarima istaknuli kako se Tomaševiću ne može pripisivati ono što on vidi kao krivo podrijetlo

17.5.2021.
14:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je pozvao sve da glasaju za Miroslava Škoru u drugom krugu izbora za Zagreb, nazivajući Tomislava Tomaševića komunistom, doseljenik iz Australije Vice John Bataralelo, objavio je novi post kojim pokazuje što misli o inicijativi koja je osvojila više od 40 posto glasova.

Image
STRUČNJAK NEMA DILEME, JASNO JE ŠTO SPREMA ŠKORO: /

'Ne vidim kako će drugačije rušiti Tomaševića... HDZ? Teren je zakazao'

Image
STRUČNJAK NEMA DILEME, JASNO JE ŠTO SPREMA ŠKORO: /

'Ne vidim kako će drugačije rušiti Tomaševića... HDZ? Teren je zakazao'

Uz fotografiju, za koju se na opskurnim desničarskim portalima tvrdi da pokazuje "pravi" ulazak partizana u Zagreb , napisao je "Možemo" stigao u Zagreb, valjda aludirajući da su Zagreb oslobađali Srbi. Fotografija iz Hrvatskog povijesnog muzeja (arhivske oznake HPM/MRNH A-11697/94 ) zapravo pokazuje povlačenje četnika prema Sloveniji koji prolaze kroz Zagreb. Uz ustaše, domobrane i civile, prema Austriji su bježali i brojni četnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slojevito oslobađanje Zagreba

No istina je ipak dosta drugačija. Osim što se već ranije pregovaralo o predaji Zagreba, od vojnih postrojbi u Zagreb su prvi ušli pripadnici Posavskog odreda iz slavonske divizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 7. svibnja štab je naredio Prvoj armiji da najhitnije upadne u Zagreb. Za potrebe tog pothvata, a u skladu s tadašnjom partizanskom tradicijom, prema kojoj se nastojalo oslobađanje velikih gradova prepustiti jedinicama koje su se borile u njihovoj okolici, izdvaja se Deseti zagrebački korpus iz sastava Treće armije i uvrštava u sastav Prve armije.

Zbog kaotične situacije u grad prvi ulaze pripadnici Posavskog partizanskog odreda koji je bio dio 28. slavonske divizije te jedinice Srpske udarne 45. divizije i Krajiške divizije. Do ranih jutarnjih sati 9. svibnja istočni prilaz gradu bio je otvoren, a borbe su se nastavile narednih dana na Medvednici i Sljemenu gdje su se, u namjeri da pruže posljednji otpor, povukle razbijene nacističke i kvislinške snage koje se nisu na vrijeme uspjele izvući iz Zagreba i njegove okolice. Dana 9. svibnja u grad su svečano ušli pripadnici 10. korpusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su za to vrijeme radile ustaše, u svojoj kolumni je opisao povjesničar Hrvoje Klasić.

DATUM KOJI SMO ZABORAVILI: Očekivala se najkrvavija bitka rata, a uslijedio je kukavički potez ustaša i oslobođenje Zagreba Također, na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu borilo se više od 50.000 Zagrepčana, u vrijeme u kojem je Zagreb imao oko 300.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, čak su i fanovi Vice Batarela u komentarima istaknuli kako se Tomaševiću ne može pripisivati ono što on vidi kao krivo podrijetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo