TKO JE NASLJEDNIK? / Banožić samozatajan o novom vođi VSOA-e: 'Kvalitetan čovjek koji ima odgovor kako rješavati probleme'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu, tajnim službama upravljaju ravnatelji, a u slučaju njihove spriječenosti ili odsustva njihovi zamjenici. Ravnatelje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, pri čemu ravnatelja predlaže ministar obrane

3.7.2023.
15:40
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u ponedjeljak, komentirajući izbor ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), kako očekuje će predsjednik Republike Zoran Milanović u idućih osam dana supotpisati odluku o imenovanju ravnatelja VSOA-e.

"Očekujem da će ipak u ovih osam dana, u razgovoru sa svojim savjetnicima, shvatiti da je njegova ustavna zadaća imenovati čovjeka i tako doprinijeti sigurnosti Hrvatske vojske i njenih građana'', rekao je Banožić u Gašincima, gdje je polaznicima specijalističke vojne obuke uručio prve ugovore o vojničkoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualnom ravnatelju VSOA-e, generalu Ivici Kinderu, koji je zbog financijskih malverzacija u službi od kraja prošle godine u ostavci, mandat istječe 10. srpnja, a nema dogovora o njegovu nasljedniku.

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu, tajnim službama upravljaju ravnatelji, a u slučaju njihove spriječenosti ili odsustva njihovi zamjenici. Ravnatelje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, pri čemu ravnatelja predlaže ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kandidatu za mjesto ravnatelja VSOA-e, Banožić nije htio komentirati njegovo ime, ali je ocijenio da je riječ o ''kvalitetnom čovjeku koji ima odgovor na koji način ne samo voditi sustav, nego rješavati probleme koji su se evidentno nakupili svih ovih godina''.

Image
ZAHVALIO SE BRANITELJIMA /

Banožić povodom 10. godišnjice članstva u EU: 'Postajemo oni koji doprinose izgradnji snažnije i sigurnije Europe'

Image
ZAHVALIO SE BRANITELJIMA /

Banožić povodom 10. godišnjice članstva u EU: 'Postajemo oni koji doprinose izgradnji snažnije i sigurnije Europe'

Mediji su ranije izvijestili kako je Banožić predložio generala Miju Validžića za novog ravnatelja VSOA-e, no predsjednik Republike Milanović ne želi supotpisati taj prijedlog, dok ministar obrane ne želi tražiti novog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Evidentno je da predsjednik ne želi prihvatiti kandidata, unatoč tome što je riječ o uistinu kvalitetnom čovjeku koji je potreban za sustav, osobito u trenutku kada imamo rusku agresiju u Ukrajini, brojne naše misije i operacije i izazovno razdoblje ispred nas'', dodao je Banožić.

Na pitanje smatra li da Milanović, ako ne prihvati njegov prijedlog za ravnatelja VSOA-e, ugrožava nacionalnu sigurnost, Banožić je odgovorio potvrdno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan tko će voditi VSOA-u nakon što Kinderu istekne mandat, Banožić je ustvrdio kako postoji određeno zakonsko rješenje.

Na novinarsko pitanje zašto Milanoviću smeta kandidat ministra obrane, Banožić je odgovorio kako je ''prvenstveno pitanje zašto smetam ja'' dodavši da su ''političari prolazni, a vojska ostaje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istek mandata čelniku VSOA-e Kinderu za tjedan dana, oko čijeg se nasljednika predsjednik Republike i ministar obrane ne mogu dogovoriti, za zastupnike desne oporbe predstavlja ozbiljno ugrožavanje nacionalne i vojne sigurnosti dok u SDP-u u tome ne vide problem.

Božu Petrova (Most) ne zanima bilo čija igra taština nego argumenti, ima li ih Milanović za odbiti potpis i ima li Banožić argumente za zadržati svoj prijedlog Validžića kao nasljednika. Želim transparentne argumente, inače trpimo igru taština, nebitno s koje strane i dovodimo u pitanje nacionalnu sigurnost Hrvatske. Potpuno je nenormalno danas biti obezglavljen po pitanju nacionalne sigurnosti u ovakvoj geopolitičkoj situaciji, upozorio je. Želimo argumente, ili zašto se odbija ili zašto se ne predlaže neki novi kandidat, a kada daju argumente, vidjet će se tko je u pravu, a tko je glumio uvrijeđenu frajlu, poručio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sačić: Validžić čovjek besprijekorne vojne karijere

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) smatra da u tih tjedan dana naš državni vrh mora reagirati jer je ovo neodrživo stanje i direktno ugrožava nacionalnu i vojnu sigurnost Republike Hrvatske, osobito u situaciji kada smo posredno u ratu s Rusijom kao članica NATO saveza. Nemamo ključnu vojno-obavještajno-sigurnosnu instituciju, izvan funkcije je pa ako nam to ne treba, ukinimo je, kazao je.

U ovih sedam dana predsjednik države mora hitno reagirati ili se očitovati o prijedlogu Validžića, čovjeka besprijekorne vojne karijere. Ne znam kome je on sporan, a ako imaju boljeg, neka predlože. Hrvatska mora imati institucije koje brinu o njenoj sigurnosti, apelira Sačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) nedopustivim smatra da u situaciji brutalne agresije Rusije na Ukrajinu mi već godinu dana nemamo prvog čovjeka vojno-sigurnosne obavještajne službe. Problem je u dva ega koji za ovu državu nisu dali apsolutno ništa, osim lošega, neće se dogovoriti i potpisati da dužnost preuzme najbolji čovjek, kazao je. Poznajem dvojicu koji ispunjavaju i više nego što treba da budu ravnatelji VSOA-e, no, ova dva ega se ne mogu dogovoriti ni oko puno manjih stvari, a kamoli oko ovog imenovanja. Zbog njihove nemogućnosti da se dogovore nacionalna sigurnost je apsolutno ugrožena, zaključuje Mlinarić.

Bauk: Očito nema ugrožavanja nacionalne sigurnosti

Za razliku od njih Arsen Bauk (SDP) u ovoj situaciji ne vidi opasnost za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Republike je veći broj puta javno pozvao predsjednika Vlade na nekoliko stvari, između ostalog, i sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i na razgovor o imenovanjima u zajedničkoj nadležnosti. Vjerujem da će ono što premijer dogovori s predsjednikom ministar obrane provesti, ocijenio je. Ako nadležna tijela ne reagiraju na činjenicu da VSOA nema čelnog čovjeka, očito nema ugrožavanja nacionalne sigurnosti. To je vrsta političke borbe u kojoj svi koji imaju pravo donositi određene odluke, koriste kao mogućnost da poboljšaju svoju poziciju u pregovorima, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je ugrožena nacionalna sigurnost, vjerojatno bi se to riješilo odmah, a mi iz oporbe apeliramo da se premijer i predsjednik dogovore. Očito ni jedan ni drugi ne smatraju da postoji drama kada ne reagiraju i procjenjuju da se može funkcionirati i s v.d.-om, a u ovom slučaju v.d. je očito kratica za 'vrlo dugo', mišljenja je Bauk.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Banožić uručio diplomu HDZ-ovcu: Njegov put će slijediti i drugi saborski zastupnici'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo