ISTRAGA U TIJEKU / Banožić o Ukrajini, Kosovu, ali i ozlijeđenom pilotu iz MIG-a: 'Pratio je utakmicu, pitao za druge'

Image
Foto: RTL

Upitan oko broja MIG-ova ne otkriva broj, ali navodi kako zadržavamo letačku sposobnost

12.12.2022.
13:44
RTL
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić dao je izjavu za medije nakon obilježavanja 31. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitao je svim pripadnicima HRZ-a njihov dan, a kaže da su se prisjetili samih trenutaka nastanka ratnog zrakoplovstva. Govorio je dalje o planovima o nabavci Black Hawkova, ali i uspješnim nabavkama istih, kao i Rafalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan oko tragedije kod Voćina, navodi kako je jedan pilot u bolnici, kako se oporavlja, kako su ga ovaj vikend posjetili Plenković, Medved i Beroš, a to su učinili i načelnik glavnog stožera kao i kolega pilot koji je bio u avionu.

"Pilot se oporavlja, rekli su liječnici, isti pospješuje optimizam i želja da se što prije vrati u postrojbu", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče istrage govori kako se ista jasno reći zbog čega je nastao kvar, to su, govori, piloti s dugim nizom godina koji su letjeli na MIG-ovima, a avioni jesu stari, tvrdi no dodaje kako postoje i izazovi modernih aviona. "Pustimo da istraga kaže što se konkrektno dogodilo. Piloti su živi, rade na sebi i želimo da se što prije vrate", rekao je.

Image
NAKON PADA MIG-A /

Križanec o pilotu: 'Rekao mi je da će opet letjeti!' Banožić progovorio o mogućoj ostavci...

Image
NAKON PADA MIG-A /

Križanec o pilotu: 'Rekao mi je da će opet letjeti!' Banožić progovorio o mogućoj ostavci...

Oko razgovora s ozlijeđenim pilotom tvrdi kako je koncentriran na dnevne teme, pratio što se događa oko utakmice, pitao kako su prošle druge, razgovarao o planovima za dalje. "To je bilo dirljivo, a razgovarati o trenutku koji ga je doveo do toga, bilo bi previše", tvrdi ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko Kosova i hrvatskih vojnika na toj fronti, kaže kako sve prate, da je tamo naš najveći kontigent, da su u kontaktu s ministrom obrane Kosova.

"Defintiivno je da Hrvatska kao članica NATO-a i EU upućuje podršku Kosovu, ali i da prati što se događa, da želi mir i sigurnost susjedstva, moramo zdravo razmišljati, svi problemi moraju se rješavati mirnim putem", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan oko broja MIG-ova ne otkriva broj, ali navodi kako zadržavamo letačku sposobnost.

Što se tiče glasanja o vojnim obukama Ukrajinaca tvrdi da nema nove informacije, a zahvalio se zastupnicima koji su javno dali pdoršku, oni, navodi, nemaju straha od prijetnji koje su iskazali u Saboru, a one koji se skrivaju iza procedura izražava žaljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo