MOŽEMO LI SI PRIUŠTITI BORBENE AVIONE? / Banožić: 'Za to nikad nećemo imati financijski povoljnu situaciju, ali...'; Komentirao i 'vraćanje vojnog roka'

Image
Foto: Profimedia

Ističe kako se Hrvatska obvezala povećati izdvajanja za obranu, ali da su nama zrakoplovi nama potrebni

27.6.2021.
12:48
Profimedia
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić u intervjuu za Novi List nije mogao sakriti oduševljenje odlukom o nabavi borbenih zrakoplova.

„Ta nabava je najveći korak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina i najveća investicija u Oružanim snagama Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu obrane, koja će značajno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i multiplicirati borbenu moć Hrvatske“, ponosno kaže Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIJEČ STRUČNJAKA /

Brigadir Selak o Rafalima: 'Ni po čemu se ne mogu usporediti s MIG-ovima koje smo imali'

Image
RIJEČ STRUČNJAKA /

Brigadir Selak o Rafalima: 'Ni po čemu se ne mogu usporediti s MIG-ovima koje smo imali'

'Povećat će se stupanj nacionalne sigurnosti'

Ističe kako MiG-ovima istječe borbeni vijek 2024. te je nabavka bila nužna kako bi se očuvala tradicija brobenog zrakoplovstva, ali i povećao stupanj nacionalne sigurnosti kao i osnažio položaj hrvatske kao NATO partnera.

Kaže pritom nije bilo kritika iz SAD-a, naprotiv, NATO saveznici su pozitivno reagirali jer će Hrvatska prvi puta dostići dva posto BDP-a utrošenih na obranu, što bi trebao biti cilj članica NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pitanje je može li si Hrvatska priuštiti toliko opteretiti proračun, osobito u vrijeme pandemije.

'Realno, nikada neće biti povoljna financijska situacija'

"Vlada je potpuno svjesna trenutačne situacije i izazova, a posebno posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa i razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. Gleda li se realno, za takvu veliku nabavu nikad nećemo imati financijski povoljnu situaciju, ali odgovornim upravljanjem javnim financijama, kvalitetnim korištenjem europskih fondova i snažnim mjerama, Vlada je uspjela osigurati financijski okvir. Francuska ponuda ostvarit će se ugovorom između dviju vlada (Government to Government), najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu“, tvrdi Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li ova nabavka posljedica pritisaka iz SAD-a na članice NATO-a kako bi povećale izdvajanje za obranu, ili odgovor na srbijansko povećanje vojnog proračuna, ponavlja tek kako su nama novi zrakoplovi bili potrebni te kako „Ovom nabavom osiguravamo zaštitu hrvatskoga suvereniteta, a nacionalnu sigurnost podižemo na znatno višu razinu“.

'Investiranje u sigurnost i slobodu'

Istaknuo je kako „ulaganje u obranu definitivno nije trošak. To je investiranje u sigurnost i slobodu", te kako  "naš narod uvjerio mnogo puta kako sloboda nema cijenu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulažemo u Hrvatsku vojsku i hrvatske vojnike kako više nikada ne bismo prolazili ono što smo prošli u Domovinskom ratu". rekao je Banožić, a uvjeren je kako su hrvatske oružane snage ujedno i poticaj hrvatskoj industriji.

"Ponosni smo na to što je hrvatski vojnik danas u potpunosti opremljen naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača. Na taj način ulažemo u hrvatske tvrtke, ali im korištenjem njihovih proizvoda otvaramo i neka nova tržišta diljem svijeta. Iluzorno bi bilo očekivati da naša industrija proizvodi primjerice borbene avione, ali zato, s obzirom na našu pomorsku tradiciju, proizvodimo moderne i kvalitetne obalne ophodne brodove. Trenutačno se rade četiri broda za potrebe Hrvatske ratne mornarice, a nadam se da će i druge zemlje biti zainteresirane za ovaj brod koji je u potpunosti dizajniran i izrađen u Brodosplitu". zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vojnom roku...

Na pitanje može li Hrvatska, kao mala zemlja s nevelikim brojem stanovnika, dugoročno dopustiti sebi da nema obavezno služenje vojnog roka, odgovorio je:

"U Ministarstvu obrane trenutačno smo usmjereni isključivo na dragovoljno služenje vojnog roka. Hrvatska je do 2007. imala obvezni vojni rok, a nakon toga smo prešli na dragovoljno vojno osposobljavanje. Obvezni vojni rok kakav poznajemo zasigurno je stvar prošlosti. Postoje razni modeli koji bi bili usmjereni na podizanje sigurnosne kulture naših mladih sugrađana i vjerujem kako bi ih naši građani dobro prihvatili. No to ćemo ostaviti za neko drugo vrijeme. Trenutačno smo usmjereni na dragovoljno služenje i privlačenje većeg broja mladih u sustav obrane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo