1500 obitelji još traži smještaj /

Banovina pod snijegom: Beba od 10 dana u kamp kućici, Stojan 13 noći spavao sklupčan na sijenu

Gotovo svi u kućicama vuku struju iz utičnice iz oštećene kuće. A koliko je to opasno RTL-ov reporter svjedočio je baš za vrijeme snimanja izjave

11.1.2021.
22:17
VOYO logo

Kako kažu nevolja nikad ne dolazi sama, pa je na stradale u potresu udarila i jaka zima, temperature se po noći mjestimice spuštaju i do minus 10 stupnjeva a ledeni val tek dolazi. A oko 1500 obitelji još uvijek traži smještaj u kontejnere ili mobilne kućice. Među njima i jedna obitelj iz Gline koja živi u kamp kućici s bebom, rođenom na Novu godinu prije 10 dana.

Svaku noć od potresa Stojan je spavao u štali na sijenu. Ukupno 13 noći ovdje se smrzavao sklupčan.

"Smotam se u ćošak i otvorenih očiju spavam, imam deku. Nije me strah da se smrznem, bolje i to nego što da radim, u kući će mi se srušit, stoku ne mogu ostaviti mora je netko hraniti", rekao je Stojan Boromisa, Kozaperovica.

Ovce ne misli napustiti, kuća mu je do daljnjega ovo. Do njegovog zaseoka Kozaperovica, preko incijative Ljudi za ljude, danas je ipak stigla kućica. Provukao je produžni kabel i spojio grijalicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
svaka vam čast /

Hrvati opet pokazali veliko srce: Ovako izgleda drvni centar Glina gdje se sakuplja pomoć za stradale u potresu

Image
svaka vam čast /

Hrvati opet pokazali veliko srce: Ovako izgleda drvni centar Glina gdje se sakuplja pomoć za stradale u potresu


"Prvo spavanje u toplome večeras i eto šta bog da dalje", priča Boromisa.

Dalje za obitelj Horvat je, nadaju se, kontejnersko naselje jednom kad se sagradi. Zahvalni su na doniranoj kamp kućici u kojoj se tiskaju već dva tjedna. Ovdje stanuju njihove četiri curice, Lucija 5 godina, Lana 3, Ana godinu dana i s njima beba Dora rođena na Novu godinu. Osnovne higijenske potrebe uz snijeg i led još su teže.

"Evo jako teško, ja i supruga odemo na brzinu u kuću obavimo nuždu, a djeca odu van na tutu, jer strah nam ih je vodit unutra u kuću. Strah nas je da se ne bi djeca i prehladila ledeno je stvarno", priča Milan Horvat, Glina.

Jednak problem s higijenom imaju i obitelji Jurković i Hudodorvić njih ukupno 10 spava u dvije kamp kućice u naselju pored svoje razrušene kuće.

"Čuvamo jedno drugom stražu, jedno dok je na wcu u kući drugi je ispred ne daj bože da se zatrese, brzo trčimo van", priča Ljubica Hudorović, Ravno Rašće.

"Hladno je dosta i žalosno, žalosno", priča Zoran Jurković, Ravno Rašće.

I baš zbog te zime, snijega i leda grijanje je ključno. Gotovo svi u kućicama vuku struju iz utičnice iz oštećene kuće. Tako su im spojene grijalice i ostali aparati.  A koliko je to opasno svjedočili smo baš za vrijeme snimanja naše izjave. Kratki spoj i u sekundi požar, srećom brzo je ugašen.

Snijeg je pao na razrušene crkve, kuće, štale, bilo kakvi popravci na krovovima u ovim trenucima su nemogući. Martina, njene tri sestre i roditelji živi u ovoj mobilnoj kućici u mjestu Novo Selo Glinsko.

"Nemamo se sad stvarno što požaliti", priča Martina Novosel, Novo Selo Glinsko.

"Ledena voda je ali stopli se i tak'. Nije ugodno ali čovjek sve izdrži bitno da je obitlej na okupu i dobro je", kaže Marijana Horvatić, Novo Selo Glinsko.

Nakon spavanja u autu prvih par noći nakon potresa – sada gospođa Marijana i njena obitelj ipak žive barem malo humanije u kućici. Gledaju svoju kuću i čekaju da se što prije otopi snijeg kako bi mogli krenuti s popravcima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo