Novi tržišni rat / Banke u ponudu daju sve atraktivnije kunske kredite: istražili smo po kojim kamatama

Dok dužnici u švicarskom franku pregledavaju svoje izračune konverzija i odlučuju isplati im se prebaciti kredite u euro, banke se spremaju na novi tržišni rat. U ponudu daju sve atraktivnije kunske kredite kojima se uz puno povoljniju kamatu teoretski može zatvoriti glavnica preostala nakon konverzije

20.11.2015.
18:49
VOYO logo

Refinanciranje ili zatvaranje skupljeg kredita povoljnijim. To je ime trenutne bankarske tržišne igre. HPB kredite u švicarcima nije ni nudila. Sada su spremni konkurenciji preoteti dio dužnika koji su obavili konverziju nudeći im niže kamate za zatvaranje starih kredita u kunama.

"Budući da u HPB-u kontinuirano rastu krediti građana, pri čemu je posebno naglašena potražnja za stambenim kreditima trend rasta očekujemo i dalje. 
Također, Banka je i do sada, osim odobravanja novih kredita korisnicima pružala uslugu refinanciranja postojećih kredita s čime ćemo nastaviti", priopćili su iz HPB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamate na tržištu puno su povoljnije nego one eurske koje su uračunate u konverziji. HPB nudi kunske kredite od 4,80 posto.

PBZ nešto iznad 5 posto za eurski stambeni kredit. ZABA i Erste također nude kunske sa kamatama nešto iznad 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruge Franak poručuju zatvaranje starog kredita novim kunskim nije loša opcija

"Jako je dobro uzeti kunski kredit jer onda se oslobađamo opsanosti rasta tečaja. Ja ću osobno uzeti kunski kredit, ali se postavlja pitanje je li netko kreditno sposoban", izjavio je GoranAleksić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalkuklacija govori da razlika od skoro dva postotna poena na kamati može donijeti nižu ratu do iznad 500 kuna. Potencijalni problem s refinanciranjem može biti penalizacija za prijevremeno zatvaranje koja kači neke dužnike.

HNB je danas opet podsjetio da dužnicima konverzija neće značajnije utjecati na smanjenje anuiteta već će im dati mogućnost zatvaranje bitno manje glavnice štio je dužnicima u švicarscu i bio veliki problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računica također dokazuje da pri duljem roku otplate čak i male razlike u kamati promjenu banke mogu učiniti dobrim planom za dužnike.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo