novi rat vlade i banaka / Bankari na nogama zbog sniženja zateznih kamata i prijete: 'Sve će to poništiti Europska komisija!'

Vlada je usvojila izmjene Zakona o obveznim odnosima, i od Sabora zatražila da izglasa niže zatezne kamate, a planira rušiti i maksimalnu kamatu za potrošače. Bankari su na nogama i prijete - sve će to poništiti Europska komisija, jer je protivno slobodnom tržištu

11.6.2015.
18:48
VOYO logo

Novi rat Vlade i banaka zbog sniženja zateznih i najviših dopuštenih kamata.

"Nažalost Hrvatska je među zemljama s najvećom stopom zatezne kamate, one su za građane 12 posto a za trgovce ovisi... Razno su regulirani, od 12 do 15 posto", izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Image
današnja sjednica /

Vlada srezala zatezne kamate, ali i donijela odluku o isplati razlike jubilarnih nagrada

Image
današnja sjednica /

Vlada srezala zatezne kamate, ali i donijela odluku o isplati razlike jubilarnih nagrada

Vlada ruši zatezne kamate između trgovaca, pravnih osoba i poduzetnika na 10.14 posto a za građane potrošače s 12 na 8,14 posto. Također snižava najvišu kamatu s 11 na 10,14 posto i upravo je to najspornije za hrvatsku udrugu banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

(Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL)

"Iz vrlo jednostavnog razloga jer je to suprotno temeljnjim načelima tržišne ekonomije. Radi se o administrativnmom određivanju cijena. Roba koju banke prodaju je novac i ona ima svoju cijenu nabave i ne može se samo tako reći, i ne može se samo tako reći da se ona mora spustiti za 0,86 postotnih poena", kazao je Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat Banski dvori - banke ne vodi se prvi put. Sličan sukob imao je i bivši ministar Slavko Linić kada je pokušao zakonom o kamatama spustiti najnižu stopu pa su se banke žalile Bruxellesu.

"Vjetrojatno će EK intervenirati jer ne može se intervenirati u cijene na tržištu... Oni su upoznati bili prošle godine kada se to pokušalo napraviti kroz zakon o kamatama i tada su poslali mišljenje, vjerujem da će to i sada napraviti", dodaje Bohaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva pravosuđa odgovaraju - Komisiji ćemo obrazložiti da je sve po u skladu  s pravilima.

Image

Štoviše, ministar pravosuđa najavljuje i daljnje ograničavanje kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovim idemo pomoći građanima žurno a na nama je posao da razmotrimo ukupno uređenje kamata, da vidimo stopu ugovorne kamate neke zemlje uopće nemaju ograničenje", dodaje Miljenić.

Zategnuti odnosi na relaciji banke - Vlada postaju već - tradicija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo