sumnja se na političku trgovinu / Bandićev klub nabujao uoči presude u aferi Štandovi: 'Kad netko naraste s jedan na 10, to je fenomen'

Milan Bandić i njegova stranka rada 365 najpopularnije su utočište zastupnika koji ne znaju kome se prikloniti u Saboru

18.10.2018.
19:12
VOYO logo

Stranački dres HNS-a Marija Puh zamjenila je onim Milana Bandića. Najnovijim prelaskom Klub zagrebačkog gradonačelnika postao je četvrta snaga u Saboru.

“HNS je ozbiljna stranka, mi nismo interesna skupina i sve ukazuje na to da je to napravila iz osobnih interesa. Ne postoje interesi da je sukob mišljenja stavova, ali sve činjenice ukazuju da se radi o osobnom interesu”, komentirao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Puh nije jedina koja je napravila politički makeover. Na izborima je samo Bandić osvojio mandat koji umjesto njega odrađuje Željko Lacković.

Iako on formalno nije u Klubu u njega su u međuvremenu ušli Zdravko Ronko iz SDP-a, Kažimir Varda koji je također preko SDP-ove liste došao u Sabor, Ivica Mišić preko iste Živog zida, reformist Darinko Dumbović, te četiri zastupnika nacionalnih manjina. S bivšom HNS-ovom potpredsjednicom – umjesto jednog Bandić ima desetoro zastupnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni ovo je posljedica slobode izražavanja i labavijih pravila koja tamo vrijede. Vjerujem da je Bandić taj koji uspjeva okupiti ljude. Kako, na koji način, kojom sponom? To morate pitati njega”, komentira Željko Lacković, nezavisni zastupnik. 

Bandić o tome danas ne želi, a sve se događa dan prije njegove presude u aferi Štandovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravda je spora, ali dostižna, pričekajte sutra, strpljen, spašen”, kratko je komentirao. 

Baš sutra, na dan presude Bandić je najavio zajedničko obraćanje s novom zastupnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz oporbe svi vide isto:

“Tajna je očito u nizu suđenja koja se protiv njega vode, pa je njemu potrebna čim veća parlamentarna grupa kako bi eventualno mogao vršiti pritisak zbog svojih vlastitih interesa, konkretno pred pravosudnim tijelima”, Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad netko naraste sa jedan na deset, onda je to jedan socijaloški fernomen. To je jučer rekao gospodin Maras i istina da oni odrađuju prljavi posao za HDZ”, rekao je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Pozivaju i DORH da ispita prelaske, a premijer se ograđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam ja za takve optužbe, gospodin Bandić ima svoju stranku i svoje aktivnosti, nema nikakve veze s HDZ-om”, prokomentirao je Plenković. 

No Bandićevi zastupnici čine većinu koju Plenković bez njih - gubi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo