'Kumek' kao početak / Bandić se vratio uz pomoć najvećeg neprijatelja: Za RTL Direkt početak kampanje komentira Krešimir Macan

O potezu Milana Bandića koji je dolaskom na premijeru filma o sebi i korupciji pokrenuo svoju kampanju govore Božo Skoko i gost Krešimir Macan.

23.11.2020.
22:45
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić se vratio u igru i to uz pomoć svog najvećeg i najžešćeg neprijatelja - redatelja Daria Juričana.

Bandić se naime odazvao pozivu da dođe na premijeru njegova filma "Kumek" koji govori o koruptivnoj gradskoj hobotnici. Doduše u kino dvoranu nije ni ušao, došao je, slikao se i otišao, ali bilo je to dovoljno da više nitko ne priča ni o Juričanu ni o Kumeku ni o korupciji nego o pohodu Milana Bandića na sedmi gradonačelnički mandat. I to upravo kad su ga svi već otpisali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj 65. rođendan Milan Bandić odlučio je proslaviti odlaskom na projekciju filma o sebi. U hudici s natpisom "neumoran", potencijalnim sloganom za sedmu kampanju, gradonačelnik Zagreba izmjerio je temperaturu, dezinficirao ruke, pa od Daria Juričana na poklon dobio i knjigu Kumek, koja upotpunjuje film, uz bocu redateljeva gina. Ali poklon nije htio, a nije htio ni ostati na projekciji, ispričavši se da mu je rođendan.

Dan kasnije, malo tko dovodi u pitanje je li sinoćnje uprizorenje doista početak kampanje.

"Moram priznati da je to bio jako dobar PR štos. Jer on je ukrao šou Juričanu, i zapravo od komunikacijskog objekta kojim su se trebali baviti, on je postao komunikacijski subjekt i svi su izvještavali o njemu, a ne o filmu", kaže komunikacijski stručnjak Božo Skoko.

Već jutros je krao šou na otvaranju punkta za brzo testiranje, popodne obilazio gradilišta u Sesvetama. Manje od pola godine do lokalnih izbora, Milan Bandić polako, ali sigurno igra ulogu koja mu je donijela šest gradonačelničkih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pogledajte tko je od poznatih došao na premijeru okumentarnog filma 'Kumek'

Image

Pogledajte tko je od poznatih došao na premijeru okumentarnog filma 'Kumek'

Ključnih 147.680

U nekoj drugoj zemlji možda bi ga već prvo posrnuće, kada je 2002. pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću pa pokušao podmititi policajca, stajalo političke karijere. Ali ne, građanima glavnog grada na prošlim izborima nije bio problem da ga ponovno izaberu ni nakon silnih afera, ni nakon što je dio prethodnog mandata proveo u Remetincu, ni nakon optužnice za aferu Agram koja njega i suradnike tereti da su grad oštetili za 25 milijuna kuna. Uostalom i oni koji pomno prate Bandićeve pravosudne tegobe, ne očekuju da će se do svibnja išta dogoditi.

"U sudskom postupku se nije dogodilo ništa. Je, činjenica je da je podignuta optužnica, da je ona pravomoćna, da postupak teče. Međutim, BLIC ja doista ne vidim apsolutno nikakav pomak u ovom procesu barem do svibnja iduće godine, bar ne onaj koji bi gospodinu Bandiću mogao u zakonskom smislu naštetiti", kaže novinarka Telegrama Ana Raić Knežević.


Na svibanjskim izborima za Milana Bandića ključna bi mogla biti brojka od 147680. Toliko je glasova osvojio u drugom krugu izbora 2017. I pitanje je je li u protekle četiri godine učinio išta, a da bi bilo koga od tih birača otjerao od sebe.

"U ovom trenutku mi ne vidimo nekakve sjajne kandidate koji bi privukli pozornost na sebe i naglavačke okrenuli biračko tijelo koje je bilo vjerno Bandiću. Da bi netko ugrozio Bandića, mora prvo dokazati zašto je on bio loš gradonačelnik, što su dijelom čak i neki uspjeli, ali nedostaje ona druga strana - zašto bi oni bili bolji, jer moraju dati dobre razloge njegovim biračima zašto bi trebali glasati za njih", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna prijava

Doista, ni HDZ ni SDP i dalje nemaju izrazitog favorita za gradonačelnika Zagreba, svi koji se spominju ili nemaju baš šanse, ili se sami nećkaju. Jedino koji na megdan s Bandićem sigurno ide jest Tomislav Tomašević, koji je jutros u DORH-u predao kaznenu prijavu protiv gradonačelnika zbog afere sa sljemenskom žičarom koju je prošlog tjedna otvorila RTL-ova Potraga.

Bandić međutim za mnogobrojne svoje glasače ostaje legenda. I takav je jer u svom prosječnom danu obiđe više terena nego ostali političari u vrhuncu kampanje. Za svoju bazu do svibnja ne mora ništa drugo napraviti, osim ostati zdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost Krešimir Macan

Gost Zorana Šprajca u RTL Direktu je spin doktor, stručnjak za političke kampanje i naš politički analitičar Krešimir Macan.

Juričan je zaključio svoj film rečenicom "ne znam tko će biti idući gradonačelnik Zagreba, ali znam tko sigurno neće". Da ste vi pisali zaključnu rečenicu filma bi li isto tako rekli? Na Kozari boku znaju tko će biti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sesvete, Dubrava, Peščenica, istok Zagreba, ali najvažnije su Sesvete, tamo je prošli put osvojio 13 tisuća glasova više.

Koliko tu u ukupnom biračkom tijelu znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliko da je Anka Mrak Taritaš osvojila ostatak Zagreba, ali nije bila ni blizu, ogromna razlika u tom bazenu nastane jer su oni njemu vjerni i izlaze na birališta. Birači će uvijek izaći tamo gdje imaju razlog. On je uvijek bio uspješan u tim malim komunalnim akcijama. Dok je bio u najvećoj snazi, išao bi na radio Sljeme onda bi ljudi znali da on dolazi u tu ulicu i naručivali bi, a on bi rekao ti, ti i ti napravi, i provjeravao bi je li napravljeno. To mu je možda bila najjača strana. To je malo popustilo, ali vratio se u taj model da obilazi teren, definitivno je u kampanji.

Svi njegovi izazivači moraju jako brinuti što će ponuditi biračima. Čak ni ne moraju nuditi njegovim biračima ništa. On ima te svoje birače. Oni moraju motivirati ovaj drugi dio, koji ima neke druge vrijednosti, centar, na koji računa Možemo! i neki drugi dijelovi grada koji će reći mi bi htjeli da se nešto promijeni, ali zbog nekih drugih vrijednosti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević je najbolje krenuo...

On je favorit za kandidata ljevice i za drugi krug. Da se danas kladimo, rekli bismo da će ući u drugi krug. Ostaje pitanje tko će od ostalih ući u drugi krug s njim. Ako on kupi većinu glasova ljevice, SDP nema kandidata...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li bilo dobro za SDP da Tomašević bude njihov kandidat?

Ne bi. Lista bi im propala, ne bi im je tko imao gurati. Ali ako postoji šansa da Tomašević u prvom krugu uzme Zagreb, onda bi bilo logično da ga SDP podrži i da mu to bude strategija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li najzanimljivije da je Zoran Milanović nanio udarac Tomaševiću kada je rekao da je on wannabe gradonačelnik?

Nemojmo zaboraviti da je Tomašević došao s ulice, s uličnih prosvjeda, Varšavska... on živi s tim gradom i zna što je Bandić radio u gradu i on bi mogao naći te slabe točke i naći ljude koji bi glasali. Na izbore nikad ne idete na sigurne birače, dakle one koje ima Tomašević i one koje ima Bandić, oni nas ne zanimaju. Zanimaju nas oni koji bi htjeli nešto promijeniti. Bandiću je u interesu da smanji izlaznost. njegovi sigurno izlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ neće imati veliku motivaciju?

imaju novog predsjednika gradske organizacije, ali ga nitko ne zna. Pitanje je  može li dići profil u šest mjeseci, je li Vesna Škare ta koja je možda privlačnija dijelu HDZ-ovih birača i ako se glasovi desnice podijele na četiri kandidata, to je 12,5 posto, netko će s 15 posto ući u drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je dolaskom na promociju Juričanovog filma započeo kampanju u vjetrovki s natpisom "Neumoran". On je najbolje iskoristio taj film.

Zaskočio ga je i došao je s tim sloganom, definitivno je potvrdio da je u kampanji. Na vrijeme je krenuo. Krenuo je već prije dva mjeseca, bio je svaki dan na presicama oko Covida, pa smo komentirali da je previše, i onda je odjednom nestao. Čim je nestao, nestali su i prigovori i pitanja, nema izjava da mu guraju pod nos mikrofon za sve, jer nema toliko prilika. A počeo je obilaziti teren, ovo s masovnim testiranjem je isto njegova kampanja. Poznat je po tome da uvijek želi nešto prvi za građane napraviti. Pitanje je hoće li to biti dovoljno. Kao što se računalo hoće li proći predsjednica ili Milanović. Milanović je prošao na velikom izlasku gdje se glasalo protiv. I ovdje je ista stvar, Tomašević mora imati strategiju da se glasa protiv i da bude nikad veća izlaznost. A Bandić i desnica imaju strategiju, posao kao i inače i provući ćemo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su otpisali Bandića...

Mi nismo, u ovim emisijama smo rekli već par puta da postoji jedna izgledna šansa da on osvoji taj mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba vjerovati medijima.

Nemamo još nikakvo istraživanje i dosta je kritičara reklo da film najbolje govori o njegovim biračima. Vidjeli smo da ih nije tako lako prevariti. Bandić će pobijediti ako ovi drugi budu griješili previše. Moraju odraditi svoju kampanju do kraja, dići teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo