BANDIĆ PRITIŠĆE PLENKOVIĆA: / Zagrebu hitno treba novac zbog njegove fantazije: 'To je bomba za proračun'

Image

U trgovanju s HDZ-om Bandić traži da se iz državnog proračuna preusmjere milijuni za mjeru čije efekte nitko nije stručno ocijenio

9.7.2019.
7:05
VOYO logo

Milan Bandić već danima najavljuje da očekuje "poseban sastanak" s premijerom Plenkovićem jer očekuje podršku oko velikih "gradskih tema". A onda je puštena i iz "dobro obaviještenih izvora" informacija da predstavnici Bandićeve stranke neće doći u utorak, 9. srpnja, na sastanak koalicijskih partnera ako tema bude "samo" – Kuščević. U tim se trenucima još uvijek nije znalo da će ministar Kuščević postati bivši...

Milan Bandić je svjestan da raste njegov značaj, ali on i u ovom slučaju razmišlja mnogo šire. Točnije, trguje. Već je poznato da želi podršku oko promjene GUP-a da bi izgradio ono što predstavlja kao Manhattan, no mnogo je manje poznat drugi razlog Bandićeve nervoze i očekivanja da mu premijer Plenković omogući prikopčavanje na novac s državne razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska blagajna, naime, ne može više podnositi pritisak jednog od njegovih "davnih" predizbornih, gotovo kompulzivnih trikova. Naime, uoči prošlih lokalnih izbora u Zagrebu, u uvjetima "biti ili ne biti", posegnuo je za nekoliko operacija za koje je bilo evidentno da se provode bez ikakvih dugoročnih analiza.

Bandiću hitno treba novac

Projekt "obnova fasade", tzv. Bandićev "New deal", je manje-više propao. "ZET karta za četiri kune" je prošla, ali već dulje vrijeme pokušavaju se pronaći mehanizmi da se ZET izvuče iz tog projekta koji je razveselio građane, ali i donio ozbiljne probleme ionako razorenoj tvrtki. U istom paketu bio je i projekt "majke-odgojiteljice", kasnije "roditelji-odgojitelji." Bio je to predizborni Bandićev trik koji je ušao u ozbiljnu realizaciju, sada traje već treću godinu i izvlači iz gradskog proračuna sve više i više novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o projektu koji grad dugoročno ne može izdržati i Milan Bandić ga sada pokušava "prikopčati" na državni proračun. Budimo realni, ovo je bomba za gradski proračun", smatra Stanko Kordić, vijećnik u Gradskoj skupštini iz redova stranke Glas, ujedno i predsjednik gradskog Odbora za socijalnu skrb.

Image
Foto: Pixsell

Hoće li Plenković prihvatiti Bandićeve zahtjeve?

Prošle godine trošak od gotovo 300 milijuna kuna

Prema službenim podacima, koje nam je dostavila pročelnica gradskog Ureda za demografiju, Mila Jelavić, na temelju Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja i posebno propisanih uvjeta za ostvarivanje te mjere, u Zagrebu je – prema isplatama za lipanj 2019. – ukupno 4315 korisnika, odnosno "roditelja-odgojitelja". Radi se o osobama koje primaju "plaću" od 4050 kuna neto (oko šest tisuća bruto) za skrb o troje i više djece (te nisu nigdje drugdje zaposleni, a djeca ne idu u vrtić ili jaslice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Ureda za demografiju potvrđuju značajan rast korisnika. U prosincu 2016. (nakon što je donesena prva Odluka o tom modelu u kolovozu 2016.) isplaćeno je 1473 takvih plaća, u prosincu 2017. već ih je bilo 3217, a u prosincu 2018. – 3939 osoba. "Za navedenu mjeru iz proračuna Grada Zagreba ukupno je u 2016. godini isplaćen iznos od 21.175.918,37 kuna, u 2017. godini 200.709.438,39 kuna, u 2018. godini 290.729.287,01 kune, dok je u prvih šest mjeseci 2019. godine ukupno isplaćeno 175.243.862,73 kune", odgovorila nam je gradska pročelnica Mila Jelavić.

Drugim riječima, iznos za "roditelje-odgojitelje" u Zagrebu raste u milijunskim iznosima. "A istovremeno ne postoje nikakve ozbiljne analize je li ta mjera donijela ikakav demograski efekt", upozorava vijećnik Kordić. "Pokazuje se da je to prije svega socijalna mjera. Korisnici su teško zaposlive osobe, vrlo često teški socijalni slučajevi, u većini slučajeva se žene miču s tržišta rada, a posebno je zabrinjavajuće to što je jedan od uvjeta da djeca ne idu u jaslice ili vrtiće, da im se dakle – otežava socijalizacija", komentira Kordić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za predizbornu nepromišljenu akciju Milana Bandića izdvaja se sada već više od 300 milijuna kuna godišnje. Zamislite koliko se jaslica i vrtića moglo izgraditi. Koliko se stručnih osoba za brigu o djeci moglo angažirati. I tako olakšati roditeljima da normalno funkcioniraju na tržištu rada, a ne da ih se ovako udaljava od tržišta rada i djecu onemogućava u ozbiljnoj socijalizaciji", kaže Kordić.

Image

Stanko Kordić, vijećnik Glasa u Gradskoj skupštini

Nema analiza o demografskim mjerama

Na pitanje imaju li gradske službe ikakvih ozbiljnih stručnih analiza o efektima mjere "roditelj-odgojitelj", pročelnica Jelavić odgovara niječno. "Učinkovitost mjere roditelja-odgojitelja u ovom trenutku nije moguće procijeniti budući da je njezina primjena relativno novijeg datuma te će za kvalitetne analize biti potreban protek vremena. Prvi konkretniji zaključci vezani uz mjeru očekuju se u Strategiji demografskog razvoja Grada Zagreba koja se trenutačno nalazi u javnom savjetovanju", odgovara pročelnica Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da ne postoji nikakva valorizacija mjere ni stručna procjena njena održanja izgleda da neće osujetiti gradonačelnika Milana Bandića u njegovu pritisku na Vladu RH. "Naravno, ne usuđuje se mjeru ukinuti jer to je jedna od njegovih omiljenih populističkih mjera. Samo je želi nekako riješiti na račun državnog proračuna", smatra oporbeni vijećnik Kordić.

Usred trgovanja brojem ruku u Saboru radi održanja na životu Plenkovićeve razorene Vlade, mogućeg izbacivanja HNS-a, guranja GUP-a, Manhattana, Bandić bi rado nekako našao i put do nekoliko stotina milijuna kuna za pokrivanje svojih navodnih demografskih mjera. U uvjetima u kojima Andrej Plenković treba Milana Bandića, njegovu strančicu i sve njegove žetončiće, sve više i više – vrlo je izgledno da će odobriti i pomoć ovoj Bandićevoj mjeri iz državnog proračuna. Tobože kao demografskoj mjeri. A zapravo mjeri Milana Bandića za održavanje njegove glasačke mašinerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo