BANDIĆ ODLUČIO POMOĆI UMJETNICIMA S 5000 KUNA: / Odmah mu se javio revoltirani glumac: 'Evo kako to Mile, nakupac glasova, radi...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je zagrebački gradonačelnik odlučio u korona-krizi pomoći umjetnicima s 5000 kuna bespovratnih sredstava, javio mu se ogorčeni glumac i gradski zastupnik Marko Torjanac

6.12.2020.
23:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na svojoj službenoj Facebook stranici objavio kako će Grad umjetnicima isplatiti 5000 kuna bespovratne potpore kako bi im pomogao u korona-krizi.

"Zagrebački umjetnici posebno su teško pogođeni epidemijom koronavirusa. Oni svojim djelovanjem ovaj grad čine posebnim, jedinstvenim i originalnim. U znak potpore našim slobodnim umjetnicima u ovim teškim vremenima, osigurali smo im bespovratnu potporu od 5000 kn! Svjestan sam da taj iznos neće riješiti njihove problema, ali želim da znaju da smo, u skladu sa svojim mogućnostima, učinili ono što možemo da im pomognemo u ublažavanju negativnih posljedica epidemije na njihovu djelatnost. Potpora se dodjeljuje iz proračuna Grada Zagreba zbog nemogućnosti ili bitno otežanog umjetničkog stvaralaštva i djelovanja samostalnih umjetnika. Mjere pomoći ranije smo donijeli i za naše ugostitelje, poduzetnike i obrtnike! Samo zajedno možemo prebroditi sve nedaće koje su nas snašle", piše na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mile, nakupac glasova

No, to je revoltiralo glumca Marka Torjanca, koji je ujedno i zastupnik u Gradskoj skupštini, pa je i on na Facebooku napisao vrlo oštar komentar o tome, koji prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, evo kako to Mile, nakupac glasova, radi...

Predložio sam za sjednicu Skupštine 8. prosinca, na temelju razgovora s kolegama umjetnicima i ostalim članovima okupljenima u inicijativi Obnovimo Zagreb, točku po hitnom postupku u kojoj se traži financijska pomoć za samostalne umjetnike. (Po hitnom postupku zato jer su mjere krenule 28. studenoga, a dnevni red sjednice bio je gotov još 17. studenoga). Predao sam taj Zaključak u pravnu službu, prikupio potpise zastupnika (koji su potrebni za hitni postupak) i ta će se točka naći na dnevnom redu 8. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u ovoj privatnoj prćiji od grada i zidovi imaju uši, pogotovo oni skupštinski, evo danas Mile, nakon što je moj prijedlog zaključka u skupštinskim kompjuterima tjedan dana, daje bespovratnu potporu od 5000 kuna samostalnim umjetnicima - on koji ne isplaćuje sredstva za programe, koji je pogazio zaključke Skupštine iz ožujka i usprkos njima neovisnim organizacijama u kulturi, koje su na koljenima, naplaćivao gradske dvorane i odbio, također usprkos donesenom Zaključku, snositi troškove prostora svih umjetnika na području Zagreba.

Približavaju se izbori, pa sad umjetnike koje godinama gazi, ponižava i otežava im svaki pokušaj rada, miti gradskim novcem kako bi si povećao izglede na izborima. Fuj!!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uzmite novac i pošaljite ga u povijest'

"Dragi kolege, uzmite tih 5000 kuna, jer ste ih stostruko zaslužili i stostruko vas je do sada za daleko, daleko veći novac i uopće mogućnost da radite upravo Bandić zakinuo, a zatim ga na izborima pošaljite u povijest kad ga već sudstvo ove zemlje neće poslati u zatvor.

Podsjećam, među ostalim, samo na to da je iz gradskih dvorana iz privatne osvete izbacio kultnu predstavu 'Stilske vježbe' s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić, umjetnicima koji su kulturno dobro ovog grada i ove zemlje. 'Gavelli' je godinama onemogućen rad zbog njegovih pajdaša preko kojih je izvlačio pare u nedovršenoj obnovi, a zatim svojim zastupnicima naredio da glasaju protiv završetka radova. Uništio je kino Europa, ZPC, muzej Budicki... just name it, dirigira programima u javim prostorima i institucijama od čega je zabrana Juričanove premijere samo zadnji primjer, institucije mu služe za zapošljavanje vlastitih kadrova...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi godinama omogućiti nove dvorane i ostale prostore u Zagrebu koji ih nasušno treba, zato da bi prostorima mogao ucjenjivati umjetnike. Umjetnici ne mogu dobiti prostore od Grada za svoje djelatnosti, pa niti za skladišta, osim ako nisu u njegovoj stranci, a kriterij dobivanja sredstava od kada je zasjeo je poslušnost, a ne kreativnost i programi. Deseci umjetnika zbog nemogućnosti rada, čemu je njegov klijentelizam direktan uzrok, otišli su ne samo iz Zagreba već iz zemlje. Prekršio je Zaključke Skupštine o pomoći umjetnicima zbog čega bi u svakoj drugoj demokratskoj zemlji bio pravno gonjen i samo zbog toga bježao koliko ga noge nose itd, itd... O svim zločinima koje je učinio nad kulturom tek će se pisati knjige. A sad umjetnike, pred same izbore, kupuje i to kopiranjem tuđeg prijedloga o pomoći koju cijelo vrijeme opstruira. Baš dno!! Zar zaista misli da je pamćenje umjetnika tako kratko?", napisao je Torjanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio mu se čovjek kojem je Grad financirao festival

No, u komentarima mu se javio još jedan umjetnik, harmonikaš Semir Sammy Hasić, koji je Bandićevu mjeru pohvalio. Na to ga je Torjanac prokazao još jednom objavom.

"Dakle, na moju objavu o Bandićevom licemjernom mićenju samostalnih umjetnika s 5000 kuna bespovratne pomoći, nakon što je vidio taj prijedlog u Zaključku koji sam predložio i nakon što samostalne umjetnike opstruira godinama, ispod posta se oglasio izvjesni Semir Sammy Hasić braneći Bandića sljedećim tekstom: 'Nije nam Bandić zabranio da radimo i hvala mu da nas se sjetio a ne HDS, ZAMP... ministarstvo, oni uzimaju naš novac, a dijele između sebe, oni su kriminalci. Hvala Milanu, jedini koji ima srca'. I ovim: 'Gospodine, ja radim svjetske projekte pa sam zadovoljan ako mi išta daju i sretan sam kad moje kolege dobiju bilo što.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa da ne bi bilo zabune (internet, hvala Bogu, sve bilježi i pamti): Dotični gospodin u Zagrebu već godinama ima vlastiti festival financiran od Turističke zajednice pa je jasno zašto brani Bandića, ali je patetično licemjeran s izjavom da je 'zadovoljan ako mu išta daju’. A daju mu. Godinama. Novac za vlastiti festival. Ne ulazeći uopće u moguću umjetničku vrijednost dotičnog gospodina, važno je ponoviti ono što svi znamo, a to je kako mnogi vrijedni i vrhunski umjetnici ne mogu dobiti ni kune za svoje programe, bacani su na cestu iz gradskih prostora i onemogućavani u radu, a on, eto, godinama dobiva novac za svoj vlastiti festival, ‘kako god mali bili’, kako kaže.

Umjesto da iz solidarnosti prema kolegama, vrhunskim umjetnicima, koje Bandić ignorira i uništava godinama, bar odšuti svoj komentar, on u maniri pravog poltrona brani svog dobrotvora. Eto kakav profil čovjeka moraš biti da bi imao svoj festival. Iskopat ću uskoro i cifre", odvratio mu je Torjanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo