BANDIĆ NAJAVIO SUFINANCIRANJE KONDENZACIJSKIH BOJLERA, ALI I SMANJENJE PLAĆA: / 'Dijelit ćemo sudbine običnih ljudi'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik je obećao pomoći građanima stradalima u potresu sufinanciranjem ugradnje kondenzacijskih bojlera te izmjene dimovodnih cijevi i dimnjaka, ali je, s druge strane,

13.4.2020.
14:57
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zagrepčani koji su u potresu ostali bez grijanja trebali bi dobiti pomoć od Grada. Naime, da bi onima koji se griju na plin dimnjačari dali atest da se mogu ponovno priključiti, od njih traže ugradnju kondenzacijskih bojlera. Troškovi radova na ugradnji takvih bojlera te pobijanju nove dimovodne cijevi i preinaci dimnjaka procijenjeni su na 20 do 30 tisuća kuna po stanu, što znači da je nemoguće da samo jedan stanar u zgradi zamijeni bojler.

Image
ZAGREPČANI OGORČENI ODLUKOM MINISTARSTVA: /

Mnogi će morati mijenjati bojlere: 'Ovo će nas koštati desetke tisuća kuna...'

Image
ZAGREPČANI OGORČENI ODLUKOM MINISTARSTVA: /

Mnogi će morati mijenjati bojlere: 'Ovo će nas koštati desetke tisuća kuna...'

Sufinancirat će bojlere i dimovode

U Gradskoj plinari kažu da oni ne uvjetuju postavljanje takvih bojlera, već da to traže Ministarstvo graditeljstva i dimnjačari. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je najavio subvencioniranje njihove ugradnje, javlja 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propisi nalažu ugradnju kondenzacijskih bojlera i to je standard. Radimo analizu cijene kondenzacijskih bojlera, dimovodnih cijevi i ugradnje. Do srijede bi ona trebala biti gotova. Subvencionirat ćemo njihovu ugradnju", rekao je Bandić te zatražio od Ministarstva financija da ispuni njihov zahtjev i ostavi oko 900 milijuna kuna godišnje koje Zagreb uplaćuje za pomoć manje razvijenim općinama i gradovima.

Izmijenio način smanjenja plaće

No, na redovnoj konferenciji zagrebačkog Stožera Civilne zaštite, gradonačelnik je govorio i o plaćama u gradskoj upravi, Holdingu i tvrtkama. Najavio je i njihovo smanjivanje po principu stratifikacije, javlja Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih vjerovati da zadnja cjelovita plaća nije ona za ožujak, koju smo isplatili u travnju, dan ili dva prije Uskrsa, ali teško da će se to dogoditi. Krajem ovoga tjedna otvaramo pregovore sa socijalnim partnerima, morat ćemo ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu Zagrebu. Koliko i kako, bit ćete informirani. Teret krize moramo što ravnomjernije rasporediti. Ne možemo 10, 15 ili 20 posto linearno udariti svima. Ne može se svima skinuti 20 posto, ne može se onima koji imaju šest tisuća i onima od 19.000 kuna skinuti isto. Dijelit ćemo sudbine običnih ljudi", poručio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo