TRI TJEDNA OD POTRESA / Bandić najavio da će Zagreb biti očišćen od šute! Direkt u inspekciji: 'Izbjegavam centar...'

Grad će biti očišćen do utorka navečer, izjavio je nedavno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

15.4.2020.
6:55
VOYO logo

Grad će biti očišćen do utorka navečer, izjavio je nedavno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Jučer je ekipa RTL Direkta bila u kontroli. Građani nisu oduševljeni tempom čišćenja, šute i građevinskog materijala još uvijek ima, no ulice izgledaju bolje nego proteklih tjedana.

U strogom centru Zagreba na samom ulazu u Županijski sud, 23 dana nakon potresa, još uvijek se nalaze hrpe građevinskog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista je loše u centru"

I to nije jedina lokacija u gradu na kojoj stoji građa skinuta sa zgrada oštećenih u potresu. Građani nisu zadovoljni. "Izbjegavam centar zato što nije očišćeno. Dosta je loše u centru", kaže Miro. 

Zbog zaštitnih traka Masarykovoj ulici se ne može prići automobilom s donje strane, nego tek s gornje, iz smjera Gajeve ulice i to pješice. Naišli smo na vatrogasce koji su se spremali na uklanjanje dimnjaka oštećenog u potresu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skinut ćemo dimnjak koji prijeti da se sruši tu na Masarykovu. Jednostavno - ciglu, po ciglu rušiti i spustiti dolje", kazao je vatrogasac i dodao da oni građu ostave na cesti, a onda je pokupe komunalne službe. 

"Radimo ulicu po ulicu"

Uklanjanje dimnjaka trajat će satima, te će ostatke dimnjaka skinutog jučer s ulice komunalci vjerojatno pokupiti tek danas. Do sad je, kažu, iz gradskih službi, pregledano 9227 oštećenih objekata od koji je trećina označena opasnim po život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo prema prioritetima, odnosno, radimo ulicu po ulicu i u ovome trenutku mislim da smo na 80% od onog što smo do kraja dana trebali i vjerujemo da ćemo do kraja dana realizirati plan koji smo stavili ispred sebe", rekao je jučer popodne pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić

Pet, šest kamiona Zagrebačkih cesta i Čistoće u prvoj smjeni i dva u drugom još uvijek, nama se, ne čini dovoljnim da bi se baš sav posao odradio do navečer, kako je najavio i Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Približavamo se cifri od 8 tisuća tona šute"

"Približavamo se cifri od 8 000 tone šute iz Donjeg i Gornjeg grada. Ogroman posao. Zahvaljujem se civilnoj zaštiti, komunalnim redarima i djelatnicima operative Zagrebačkog holdinga", kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. 

Ipak, za čišćenje svojih domova, skidanje oronule cigle, crjepova, dimnjaka i građevinskog materijala sa zgrada, u prvom redu su se pobrinuli građani sami, uz pomoć volontera alpinista, speleologa i visinaca koji su im u tome dva tjedana besplatno pomagali, kao i vatrogasaca koji nisu prestajali raditi. Sav taj otpad mahom su oni skidali s krovova i iznosili van. Na gradskim službama je da ga odvezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli bi puno brže, budući da su u prvih par dana brzo reagirali. Ove zgrade koje su jako stradale, isto i u Đorđićevoj i Amruševoj. Međutim, kako su bili Uskrsni blagdani, sve je stalo", rekao je Juraj. 

Od potresa je prošlo više od tri tjedna, zadnjim odvozom otpada s ulica trebala bi završiti tzv. prva faza - čišćenje. A onda tek slijedi pravi posao - obnova porušene jezgre glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo