hoće li uskok imati posla? /

'Djed Mraz Bandić': Tvrtkama za sitniš podijelio lokacije za kućice, a oni masno zaradili

Neslužbeno se doznaje kako su u USKOK-u o tome već formirali spis

3.12.2019.
8:45
VOYO logo

Iza adventskog blještavila stoji nimalo blještav primjer upravljanja gradskom imovinom. Grad Zagreb će na iznajmljivanju lokacija zaraditi manje nego oni koji će kućice dati u podnajam.

''Problem iza te lijepe fasade Adventa je da na gradskoj imovini zarađuje 7-8 povlaštenih tvrtki i udruga koji su unaprijed bili poznati da će dobiti te lokacije. Nikada nije bio proveden nikakav natječaj i oni sada ovom krajnjem ugostitelju uzimaju velike novce zato što imaju pravo na tu lokaciju", kaže Ivan Pandžić, novinar 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Odluka grada iz 2015. jasno kaže da za vrijeme uskrsnih i božićnih blagdana izdavanje lokacija mora ići preko javnog natječaja. Ipak postoji jedno ali gradonačelnik ima pravo dodijeliti lokacije bez javnog natječaja onima koji će organizirati manifestacije. Oporba tu vidi prostor za malverzacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Koja manifestacija, kuhanih kobasica i kuhanog vina? Onda ima odredba članka 34 koja kaže da onaj koji dobije ne može davati u podnajam", kaže Anka Mrak Taritaš, GLAS, zastupnica u gradskoj Skupštini.

I tako se na podnajmu vrte novci. Povlaštene tvrtke dobiju lokacije za par tisuća kuna, a onda kućice dalje naplaćuju od 30 pa do 100 tisuća kuna. Jednu takvu iznajmio je i Miroslav Škoro.

Miroslav Škoro, kandidat za predsjednika Republike

''Pa to se plati jednokratno 100.000 kuna i to se zove jednokratni najam. Podnajam je uobičajen  praksa. Postoji koncesionar koji to daje dalje u podkoncesiju i tako je bilo i sa mnom", kaže Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su do kućica došli preko Turističke zajednice ne plaćaju naknadu, a dobili su čak i subvenciju od preko milijun kuna.

U Turističkoj zajednici grada Zagreba kažu kako nisu nadležni za izdavanje lokacijskih dozvola za postavljanje kućica niti da iste iznajmljuju. Već da se organizatori za to prijavljuju gradu Zagrebu. A iz Grada Zagrebas odgovaraju kako su upravo TZGZ dali lokacijske dozvole za postavljanje kućica za manifestacije Ledeni Park i Advent na Zrinjevcu. Taj unosan posao na najatraktivnijim lokacijama rade tvrtke Katapult event i Katapult koncept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tih 60 kućica je turistička zajednica prepustila svojim partnerima. Oni ih dalje iznajmljuju od 23 tisuće kuna pa naviše. Oni za to nisu platili niti lipe čak gradu jer je normalno da grad ne naplati svojoj Turističkoj zajednici. Oni su tu dakle u još jednom povlaštenom položaju'', kaže Ivan Pandžić, novinar 24 sata.

Kada sve zbrojimo, grad Zagreb će za više od 300 lokacija zaraditi preko 850.000 kuna. Istovremeno grad Split za 12 puta manje kućica zaradit će više. 

Gradonačelnik Zagreba proteklih je tjedana na pitanja oko kućica bio još nervozniji nego inače.

''Mediji neće voditi grad dok sam ja gradonačelnik. Sve odgovore na vrlo teška pitanja potražite od naše šefice za informiranje", poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih vas zamolio da se uozbiljite kad pričate s gradonačelnikom", dodao je Bandić.

Oporba ovih dana najavljuje prijavu USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo odlučili u ovom slučaju ne okrenuti glavu i ne reći: 'Moj Bože u Gradu je sve moguće' i prijaviti USKOK-u i da se cijeli proces vidi jer to je apsolutno nedopustivo", ističe Mrak Taritaš.

A hoće li USKOK zatvoriti zagrebački ured Djeda Mraza još se ne zna. Jer kao što su nam još prije nekoliko dana rekli svi izvidi su tajni.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo