BANDIĆ JE PRESRETAN SITUACIJOM S KORONAVIRUSOM U ZAGREBU: /

'Daj Bog da taj trend pada nastavimo, idemo ka nuli'

Image
Foto: Bruno Konjevic/POOL/CROPIX

U Gradu Zagrebu od jučer potvrđeno je 6 novozaraženih osoba: 'Daj Bog da taj trend pada nastavimo, idemo ka nuli'

17.4.2020.
13:17
Bruno Konjevic/POOL/CROPIX
VOYO logo

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je na koronavirus testirano 258 osoba, od čega je šestero pozitivnih, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na današnjoj konferenciji za medije zagrebačkog Stožera civilne zaštite, prenosi HRT. U privatnom domu u koji je uša koronavirus pozitivno je 20 korisnika i petero djelatnika, a sveukupno su testirane 92 osobe. U bolnici u Kukuljevićevoj i dalje je petero pozitivnih djelatnika.

U zadnja 24 sata izdano je 225 obavijesti o obveznoj provedbi mjera samoizolacije te je utvrđeno pet slučajeva kršenja samoizolacije. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je sinoć iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dobio podatak da Covid-19 nije upao među štićenike ostale dvije lokacije tog privatnog doma. "Ne znate koliko je to velika sreća", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako mu je drago da smo se vratili u kolotečinu, da je postotak pozitivnih u odnosu na testirane ispod 2,5 posto. "Daj Bog da taj trend pada nastavimo, idemo ka nuli", kazao je Bandić rekavši da će se onda moći razgovarati i o relaksiranju mjera i pokretanju gospodarstva.

Image
ŠEF RESPIRATORNOG CENTRA U KB DUBRAVA: /

'Sada je više pitanja nego dokazanih činjenica. Morat ćemo mijenjati mnoge navike'

Image
ŠEF RESPIRATORNOG CENTRA U KB DUBRAVA: /

'Sada je više pitanja nego dokazanih činjenica. Morat ćemo mijenjati mnoge navike'

O smanjivanju plaća

Bandić je rekao i da odgovorno tvrdi da je zadnje o čemu razmišljaju smanjenje plaća ljudima koji rade u gradu. Međutim kaže da imaju puno mjera koje će prije toga aktivirati, sve do horizontalnog i vertikalnog pomjeranja tih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče obnove nakon potresa, poručio je da se cigla neće pomaknuti dok struka ne udari svoj pečat te ponovio da zakon koji će to regulirati treba biti životan, realan, provediv, transparentan i usuglašen sa strukom. "Sad je prilika da izgradimo Donji i Gornji grad za narednih 200 godina, da odvojimo što su spomenici, a što je život", dodao je.

Premještena karantena

Bandić je rekao da je zagrebački Stožer 14. travnja dobio naputak HZJZ-a da podijeli zaštitnu opremu privatnim domovima i da su to jučer izvršili. Zamjenica ravnatelja HZJZ Andrija Štampar Sandra Šikić, odgovarajući na pitanje zašto je premještena karantena iz Tomislavovog doma u Hotel I, rekla je da je prvotna lokacija na Sljemenu radila dosta dugo i dobro, ali da je zbog praktičnih razloga i brojnih hitnih intervencija razmatrana druga lokacija.

Usto građani koji su ostali bez domova nakon potresa, a imaju mjeru samoizolacije, nisu mogli biti u studentskom domu na Cvjetnom naselju, pa je, kako je rekla Šikić, odabrana lokacija koja je puno pogodnija i praktičnija. Na pitanje koliko će grad platiti vlasnicima hotela za karantenu Bandić je odgovorio da je hotele mobilizirala država te da troškove plaća onaj tko je mobilizirao.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo