Bandić bio među favoritima i prije objave kandidature

Bandić nije došao na predstavljanje Josipovićevog tima pa su SDP-ovci to ispravno protumačili kao potvrdu da ulazi u utrku, što se potvrdilo nekoliko tjedana kasnije.

11.1.2010.
2:02
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mjesecima je poticao medijska nagađanja hoće li se ili neće upustiti u utrku za mjesto šefa države. Članovima SDP-a, koji su ga nebrojeno puta pokušali nagovoriti da se izjasni, posebno je smeto njegov odgovor da će se u kandidaturu upustiti samo ako procijeni da može pobijediti na izborima.

U medijima su ga najprije neslužbeno, a poslije čak i otvoreno počeli prozivati zbog takvog ponašanja, ali Milana Bandića to uopće nije diralo. Potrebne pripreme je već bio obavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetos je tako spojio ugodno s korisnim i obišao veći dio hrvatske obale. Kao pravi predsjednički kandidat nije išao praznih ruku, nego je po putu dijelio vatrogasna vozila i ostala prijevozna sredstva.

Hiperaktivni zagrebački gradonačelnik navikao je dnevno obići i desetke manifestacija, pa mu to ni u ovo predizborno vrijeme nije padalo osobito teško. I mada se na prvi pogled mogao steći dojam da su mu novinari dosađivali pitanjima o mogućoj kandidaturi, on je kao i obično uživao u toj gužvi i šušuru koji se oko njega stvarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi najbliži suradnici bili su uvjereni da Bandić, čak i u slučaju poraza na predsjedničkim izborima, ne može mnogo izgubiti jer se uvijek može vratiti na mjesto gradonačelnika. S te funkcije stranka ga kao izravno izabranog gradonačelnika ne može smijeniti.

Bandić je rođen 22. studenoga 1955. u Donjim Mamićima u Bosni i Hercegovini. U Zagreb ga je dovela želja da završi Fakultet političkih znanosti, koji je upisao 1974., nakon završetka gimnazije u Grudama. Studentski dani u život su mu doveli suprugu Vesnu, s kojom ima jedno dijete, kćer Ana-Mariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ledu je radio do 1983., a onda je otkrio politiku, te se zaposlio kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu SKH Pešćenica. Deset godina kasnije postao je tajnik gradske organizacije SDP-a, a 1995. godine po prvi put izabran je za zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Dvije godine kasnije preuzeo je gradski SDP, a na izvanrednim izborima 2000. stranku je doveo do pobjede i po prvi put je izabran za gradonačelnika.

Redovni izbori 2001. potvrdili su njegov izbor za gradonačelnika. Bandićevo vladanje Zagrebom obilježile su brojne afere i sumnje u pogodovanje rodbini, kumovima i prijateljima. Međutim, nijedna od njih nije mu osobito naškodila i obično ih je komentirao poštapalicom: "Neka institucije rade svoj posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda je jedne siječanjske večeri 2002. pod utjecajem alkohola skrivio lakšu prometnu nesreću te pobjegao s mjesta nesreće. Ostao je bez vozačke dozvole i, što mu je daleko teže palo, morao je podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika, ali je ostao zamjenik gradonačelnice Vlaste Pavić.

U srpnju 2003. godine zatražio je medicinsku pomoć i završio u bolnici. Mediji su izvijestili da je pretrpio moždani udar, ali službena verzija bila je da je došlo do grča krvnih žila zbog prevelike iscrpljenosti. U rujnu 2003. godine Bandić se, oporavljen, vratio na dužnost. U lipnju 2005. na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine po treći put je izabran za gradonačelnika, a 31. svibnja 2009. po četvrti put, ovaj put na neposrednim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vlastitom strankom Bandić imao je složen odnos. Pokušaji discipliniranja Bandića nisu uspijevali ni pokojnom Ivici Račanu, a još manje Zoranu Milanoviću. Bandić bi se povukao kad bi baš morao, te s figom u džepu nastavljao raditi po svom. U sjajnim je odnosima s HDZ-ovom Vladom, dobro se razumije sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom i nikad nije prezao od krajnjeg populizma.

Premda je u kampanji otvoreno pitanje navodno spornog stjecanja stambenih kvadrata u Bandićevoj službenoj imovinskoj kartici sve je kao po koncu. Kao zagrebački gradonačelnik zarađuje nešto manje od 20 tisuća kuna i posjeduje stan u Zagrebu od 125 četvornih metara, te na istoj adresi garažu od 16 četvornih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjeduje još jednu veću garažu od 22 četvorna metra. Sa suprugom je suvlasnik još jednog stana u Zagrebu od 70 četvornih metara, a supruga je u nasljedstvo dobila još jedan stan od 37 četvornih metara, također u Zagrebu. I vikendica u Samoboru od 70 četvornih metara u Bandićevu je vlasništvu.

U imovinskoj kartici Bandić je naveo da posjeduje i nakit – tri lančića, tri prstena i sedam satova. Kod satova je bio osobito precizan, te je napomenuo da su tri obična i četiri sportska, a vrijednost niti jednog od njih nije veća od 10 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo