'PROPUSTI SE GOMILAJU' / Banalan problem paralizirao KBC Rebro: Pacijenti nisu mogu izvaditi krv, obaviti slikanje. Bolnica: 'Sve je popravljeno'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Liječnici danas pacijente samo gledaju dok se liste čekanja ponovno gomilaju', dodaju iz Građanske inicijative 2Stop spalionici Rebro" i kažu da u glavnoj hrvatskoj bolnici vlada potpuni kaos

1.8.2023.
14:46
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Iz Građanske inicijavite "Stop spalionici Rebro" stižu informacije da je banalan problem uzrokovao paralizu sustava u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Ističu da u glavnoj državnoj bolnici trenutno ne radi bolnički informatički sustav, a da pacijenti ne mogu obavljati najjednostavnije pretrage poput vađenja krvi.

Tvrde da u bolnici danas nema ni rendgena te da je "situacija zanimljiva i u operacionom bloku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ovoga je došlo nakon što je jučer na području Maksimira u nekoliko navrata nestalo struje zbog prespajanja trafostanice, poručuju iz HEP-a. Ta je obustva zahvatatila i bolnicu Rebro te su se svi aparati pogasili, a paralelni sustavi se nisu uspjeli aktivirati.

Image
krš i lom /

U Zagrebu za dlaku izbjegnuta tragedija, urušio se dio zgrade KBC-a: 'Trenutak prije prešao sam na drugu stranu...'

Image
krš i lom /

U Zagrebu za dlaku izbjegnuta tragedija, urušio se dio zgrade KBC-a: 'Trenutak prije prešao sam na drugu stranu...'

Problem, tvrde iz inicijative, nije riješen ni 19 sati nakon incidenta. "Liječnici danas pacijente samo gledaju dok se liste čekanja ponovno gomilaju", dodaju i kažu da u glavnoj hrvatskoj bolnici vlada potpuni kaos. Prozivaju aktualnog ravnatelja i ministra zdravstva Vilija Beroša što ne objašnjavaju situaciju te ne preuzimaju odgovornost dok se propusti iz tjedna u tjedan gomilaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz najave sve češćih oluja i nevremena, prekid opskrbe električnom energijom je nešto na što su svakako trebali biti spremni u KBC Zagreb, a naročito u izvanrednim okolnostima u kojima se nalaze", zaključili su.

Zbog svih navoda poslali smo upit KBC-u. Iz bolnice su nas uputili na priopćenje koje su objavili na svojoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dana 31. srpnja 2023. godine u poslijepodnevnim satima uslijed prestanka opskrbe električnom energijom u istočnom dijelu grada Zagreba, a koji uključuje i lokacije KBC-a Zagreb, došlo je do poremećaja u radu informatičko komunikacijske infrastrukture zbog čega je djelomično bilo otežano pružanje usluga zbrinjavanja pacijenata. Zahvaljujući maksimalnom angažmanu naših djelatnika od 15 sati 31. srpnja do 10 sati 1. kolovoza 2023. godine kvar je otklonjen, pa se pacijenti mogu nesmetano zbrinjavati i obavljati potrebne preglede", poručili su iz bolnice.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak rekao je u utorak kako bolnica potpuno u funkciji nakon što je tijekom jučerašnjeg dana došlo do nestanka struje i oštećenja servera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom jučerašnjeg stradala je, odnosno nešto se dogodilo u trafostanici. Došlo je do nestanka struje, strujnog udara, što je oštetilo naše servere. Sve je popravljeno, sređeno i sve radimo", odgovorio je Novak na upit Hine. Pri tome je potvrdio kako je sada sve u funkciji. 

"Strujni udar je oštetio servere, što nije mala stvar, ali sve je dovedeno u red. Bolnica je funkcionirala i najnormalnije sve ovo vrijeme", rekao je Novak. Upitan kada su problemi riješeni, odgovorio je - prvi puta oko 2 ujutro, a zatim se još nešto popravljalo te je tijekom prijepodneva sve dovedeno u red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Rekonstruirali smo bijeg iz KBC Rebro. Kako je policiji pobjegao kradljivac parfema i trenirki?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo