Bajić želi vladati DORH-om do svoje sedamdesete

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe da je uvijek radio pošteno i zakonito, te da se vidi u Državnom odvjetništvu sve do 2020. godine.

3.2.2010.
11:20
VOYO logo

"Prije osam godina pred istim ovim odborom dao sam samo jedno obećanje: da ću svoj posao obavljati zakonito, savjesno i pošteno. Tako sam ga i obavljao i vidim se u Državnom odvjetništvu sve do 2020. godine, kad navršavam 70 godina života, bez obzira u kojem svojstvu", rekao je Mladen Bajić pred parlamentarnim odborom.

Inače, Odbor za pravosuđe dao je Bajiću potporu da odradi i treći mandat na čelu DORH-a. Očekivano, zastupnici vladajuće stranke koji drže većinu u Odboru, dali su mu potporu, kao i ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji je osobno obrazložio zašto Vlada predlaže Bajića i za treći mandat, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Šimonovićevoj ocjeni, Bajić je u svom drugom mandatu napravio iskorake u progonu ratnih zločina, organizaciji rada Državnog odvjetništva, poboljšanju ažurnosti te razvoju sustava borbe protiv korupcije. Vladina i Šimonovićeva ocjena je da je Bajić svoj posao radio u skladu sa zakonom propisanim zadaćama. Jedini su drugačije mišljenje imali SDP-ovi zastupnici Josip Leko i Boris Šprem. Šprem je parafrazirao Vladinu ocjenu Bajićevog mandata, te naveo da bi se prije moglo raditi o tome da je Bajić svoj posao obavljao u skladu s "politikom propisanim zadaćama u održanju na dužnosti glavnog državnog odvjetnika". Diktat politike u radu državnih odvjetnika odbacio je ministar pravosuđa, navodeći da Državno odvjetništvo ima 87 posto osuđujućih presuda, što ukazuje da preuzima rizike, ali i da u najvećoj mjeri dobro radi svoj posao.

"Momčad koja pobjeđuje, ne mijenja se. Tu mislim na policiju, sudove, USKOK, Državno odvjetništvo, nadležne ministre, ali i premijerku Jadranku Kosor koja potiče borbu protiv korupcije", rekao je Šimonović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni zastupnici osvrnuli su se i na poplavu korupcijskih afera u državnim poduzećima, te ocijenili da je borba protiv korupcije u prvih sedam godina Bajićevog rada nazadovala i da je podložna političkom tajmingu.

Bajić pak smatra da je za bujanje korupcijskih afera zaslužan novi Zakon o kaznenom postupku. "Zadnjih nekoliko mjeseci velik broj ljudi počeo je dolaziti u Državno odvjetništvo i otvoreno iznositi značajne informacije. Zahvaljujući novom ZKP-u, tužitelji te ljude odmah mogu ispitati u prostorijama USKOK-a i pred kamerama te zabilježiti njihove iskaze kao legitimne dokaze. U odnosu na stari zakon, to je kao da ste iz fiće presjeli u lamborghini", kazao je Bajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodgovoreno je ostalo pitanje Josipa Leke, kojeg je zanimalo ima li veze Sanaderov odlazak s boljim radom Državnog odvjetništva. Ni ministar, glavni državni odvjetnik ni predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin nisu se htjeli izjasniti.

Prethodni članci:

arti-201001290664006 arti-201002010217006 arti-201001210565006 arti-201001190101006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike