BAGERI STIŽU NA BANIJU: / Kreće rušenje uništenih objekata, ali obnova će još pričekati; Pripremaju se nova kontejnerska naselja

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sljedećeg tjedna će se na potresom pogođenim područjima pojaviti i građevinari koji će početi s rušenjem uništenih objekata, no na obnovu će trebati pričekati do proljeća,

9.1.2021.
21:35
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je dvanaestog dana od snažnog potresa koji je uzdrmao Baniju najavila da preuzima opskrbu hranom. Uz to, u ponedjeljak bi trebali stići i prvi bageri koji bi trebali početi rušiti kuće s crvenim naljepnicama. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je obnovu porušenih objekata na proljeće, a da ne bi bilo propusta kao nakon rata, stići će i građevinska inspekcija.

"Potrebne su nam suglasnosti vlasnika s kojima se oni slažu da im se kuća ili više stambena zgrada ukloni. Već tijekom sljedećega tjedna na terenu se pojavljuje građevinska operativa koja će početi sa uklanjanjem onih stambenih objekata ili inih, drugih objekata koji su prijetnja za ljudsko zdravlje i ljudske živote", naglasio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA JE OTVORILA JOŠ JEDNU WEB STRANICU: /

Na jednom mjestu prikupili sve informacije za one koji trebaju ili nude pomoć

Image
VLADA JE OTVORILA JOŠ JEDNU WEB STRANICU: /

Na jednom mjestu prikupili sve informacije za one koji trebaju ili nude pomoć

Proširenje Zakona o obnovi

Istovremeno, loše vrijeme priječi akcije na terenu, među kojima je i uklanjanje zvonika sisačke katedrale. Petnaest tona teški zvonik u subotu je bio spreman za spuštanje na tlo, ali akcija je pomaknuta za nedjelju prijepodne zbog opasnosti od urušavanja drvene konstrukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće se ništa napraviti dok ne bude sigurnosti za ljude i za građane okolo i za druge objekte. Znači, ništa se neće napraviti neorganizirano, nego sve u dogovoru i sukladno zapovjednom lancu, što znači i u suglasju sa Stožerom", rekao je za RTLSlavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Da bi obnova mogla otpočeti Vlada namjerava proširiti Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa na Sisačko-moslavačku te dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije. Izmjene i dopune tog zakona bit će predstavljene na sjednici koja će se održati u četvrtak. U planu je i dodjela 160 milijuna kuna pomoći poduzetnicima koji zbog posljedica potresa ne mogu raditi, niti isplaćivati radnike, a najavljena je i jednokratna pomoć od 2500 kuna za samce te 3500 kuna za obitelji koje su ostale bez svojih domova. Neke od njih još uvijek čekaju na privremeni smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi za privremenim smještajem

"Mi u ovom trenutku raspolažemo sa brojkom od preko 566 stambenih jedinica osiguravaju privremeni smještaj postradalima na području ove tri županije", rekao je ministar Horvat, dok je gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović najavio širenje kapaciteta: "Mi imamo kapacitet već jednoga, ne možemo reći naselja, to je u Čuntić-selu u Ciglani gdje je kapacitet 22 kontejnera u koji smo stavili 88. Ne znam koliko točno danas imamo ljudi. Međutim, u Mošćenici u poslovnoj zoni pripremamo još jedno takvo naselje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je predano ukupno 30.000 zahtjeva za procjenom uporabljivosti objekata. "Do sada je 12 i pol tisuća pregledano i situacija je sljedeća - skoro 20 odnosno 15 posto je neuporabljivih. Nitko nije pod vedrim nebom, nitko nije gladan, ali situacija ovakva kakva je sada vjerojatno će potrajati još mjesec dana, a onda nakon toga krećemo u obnovu", rekao je župan Žinić, pohvalivši se radom sisačke bolnice zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je obećao pomoć: "Kada dobijem analizu župana za gradove i osam općina u kojima su najugroženije kuće i obitelji, onda ćemo odrediti stvarnu pomoć."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo