najstariji proizvođač alkoholnih pića / Badel 1862 čeka odluku Vlade o novom privatnom vlasniku: za njega se bore dvije tvrtke - slovačka i hrvatska

Badel 1862 čeka odluku Vlade o novom privatnom vlasniku, odnosno strateškom partneru

29.8.2016.
19:44
VOYO logo

Za njega se bore dvije tvrtke - slovačka i hrvatska - obje tvrde da imaju bolje ponude.

Sindikati pak apeliraju da odluku Vlada treba donijeti što prije jer Badelu prijeti stečaj no ministar gospodarstva poručuje da neće podleći političkim pritiscima prije samih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Badel je pred prekretnicom. Sada su plusu ali iz bliske prošlosti vuku dugove od 680 milijuna kuna koji se rješavaju kroz predstečajnu nagodbu. Ministar gospodarstva na stolu ima dvije jake ponude - Meteor Grupe iz Đakova te slovačkog St. Nikolausa. Panenić se žali da su interesni pritisci na njega prejaki te obećava odluku koja će biti u korist Badela.

"Povjerenstvo kao takvo nije završili svoj posao. Ocjenile su se ponude ali ne i ponuđači kao takvi. Mi na stolu imamo nešto sada što su obećanja nešto što su želje ali mi želimo i da poniditelji mogu to ispuniti a svjesni smo da su brojna poduzeća otišla u krive ruke", izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteor grupa iz Đakova smatra da su njihove ruke prave. Za ulazak u Badel nudi 26 milijuna eura. Podršku su im dala tri sindikata. Oni sami tvrde da imaju dovoljno novca da Badel brzo razduže krenu za investicijama. Uprava tvrtke pak objašnjava da su tekuću bilancu izvukli na plus ali da im za konačno rješavanje predstječajne nagodne treba injekcija svježeg novca - odnosno novi vlasnik.

Uprava danas neće pred kamare, ali smiruju situaciju tvrdeći kako stečaj nije relan rizik ali ako državne institucije odluku donesu na vrijeme. Oni su svoju preporuku već dali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi ponuditelj je najveći slovački proizvođač alkoholnih pića - St. Nikoluas. Kompanija sa 125 milijuna eura prihoda. Svjesni su da se odluka donosi u teškoj političkoj situaciji. Za sebe kažu da imaju pristup novcu koji će Badel dići na noge. Nude 25 milijuna eura za ulazak. Sindikati su na početku stali iza hrvatske tvrtke no sada će i sa slovacima za stol.

"Mi smo uvažili zahtjev St. Nikolausa i to će biti sutra i predstavi nam svoj program za Badel to znači da ćemo mi razmotriti i jednu i drugu situaciju i onda ocjeniti što je to najpovoljnije po nama", kazao je Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovački Meteor je u isčekivanju odluke već otkupio dugove od dva Badelova vjerovnika. No to na odluku tko je bolji partner vjerojatno neće utjecati.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo