'MORAMO IMATI UZDE' / Bačić potvrdio kada stižu otkazi u Ini: 'Saborska većina suglasna da treba mijenjati model upravljanja tvrtkom'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Kluba HDZ-a kazao je da razriješeni članovi Uprave Ine, prema Vladinom prijedlogu, neće imati pravo na otpremnine, a nove članove Uprave imenovat će Nadzorni odbor tvrtke

27.9.2022.
16:49
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako će u srijedu biti razriješena dosadašnja tri i imenovana tri nova člana Uprave INA-e koji su dobili potporu, kao i da su se suglasili oko toga da je potrebno provesti raspravu o promjeni modela upravljanja.

Naglasio je da razriješeni članovi Uprave INA-e, prema Vladinom prijedlogu, neće imati pravo na otpremnine dodavši kako će nove članove Uprave imenovati Nadzorni odbor tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UOČI SJEDNICE NO-A /

Vlada kao trećeg člana Uprave Ine predložila Marina Zovka: 'Bit će onako kako smo rekli da će biti'

Image
UOČI SJEDNICE NO-A /

Vlada kao trećeg člana Uprave Ine predložila Marina Zovka: 'Bit će onako kako smo rekli da će biti'

'Otvoriti raspravu o načinu upravljanja Inom'

Potrebno je provesti raspravu o promjeni modela upravljanja INA-om kako se ne bi događale situacije da se na nižim razinama odlučuje o poslovima koje imaju velike financijske implikacije na poslovanje INA-e, a da se o tom ne raspravlja na vrhu same upravljačke strukture tvrtke. Jasno smo komunicirali da će se na razini Vlade, Ministarstva gospodarstva i MOL-a trebati otvoriti rasprava o načinu upravljanja, poručio je Bačić.

Stoga je, dodaje, imenovanje novih članova Uprave jedan dio koji treba obaviti, a drugi kako se ne bi ponavljala (ne)djela i moglo bolje pratiti samo poslovanje INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je također rekao da će o eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučiti pravosudna tijela.

'Pokazalo da su naše primjedbe apsolutno opravdane'

Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako nije dobro da su određene razine upravljanja u INA-i izvan nadležnosti samog upravljačkog vrha tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se pokazalo da su te naše primjedbe apsolutno opravdane i da je došlo vrijeme da se izmijeni način upravljanja INA-om, da se uspostavi onaj koji će biti primjeren takvom trgovačkom društvu gdje neovisno o udjelu vlasništva mora imati 'uzde' upravljanja potpuno u svojim rukama, ne da se to premošćuje nižim razinama koje postavlja većinski ili bar malo većinski vlasnik. To je jedino opravdano, istaknuo je Bačić.

Naglasio je i kako upravljane treba uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ulazio u pravne implikacije uskraćivanja otpremnine

Upitan na temelju čega će razriješenim članovima Uprave biti uskraćene otpremnine, Bačić je odgovorio da Nadzorni odbor ima zakonsku mogućnost za to, no da ne bi ulazio u moguće pravosudne implikacije takve odluke. Također je izvijestio da su članovi vladajuće koalicije dali snažnu potporu Vladi i mjerama stabilizacije cijene energenata i obuzdavanja inflacije . Bilo je, naveo je, i riječi o prijedlogu izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kao i o radu Hrvatskog sabora.

Bačić je također rekao da ih je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio o tijeku obnove nakon potresa, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović o nastojanjima da se na razini EU utvrdi maksimalna cijena plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo