'ide novi zamah' / Bačić obišao gradilišta 3,5 godine od zagrebačkog potresa pa poručio: 'Postigli smo željenu dinamiku'

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Bačić je sa zamjenikom zagrebačkog gradonačelnika Lukom Korlaetom obišao tri zgrade koje se trenutno u Zagrebu konstrukcijski obnavljaju - samu zgradu Ministarstva graditeljstva, ali i dvije privatne višestambene zgrade u Palmotićevoj ulici i na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

23.10.2023.
13:50
Sanjin Strukic/Pixsell
VOYO logo

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić poručio je u ponedjeljak da je na području zagrebačkog potresa trenutno završeno 76 konstrukcijskih obnova u Zagrebu, dok je njih 220 u tijeku, čime je postignuta željena dinamika obnove.

Bačić je sa zamjenikom zagrebačkog gradonačelnika Lukom Korlaetom obišao tri zgrade koje se trenutno u Zagrebu konstrukcijski obnavljaju - samu zgradu Ministarstva graditeljstva, ali i dvije privatne višestambene zgrade u Palmotićevoj ulici i na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da smo s trenutnim stanjem gradilišta na područjima zagrebačkog i petrinjskog potresa, postigli željenu dinamiku", poručio je Bačić u izjavi za medije.

Dajući pregled onoga što je do sada napravljeno na području zagrebačkog potresa, istaknuo je da je u Zagrebu do sada završeno 76 konstrukcijskih obnova, a ugovoreno je ili se trenutno provodi 220 konstrukcijskih obnova, bilo privatnih ili javnih zgrada. Trenutno se odvijaju radovi na 34 nove obiteljske kuće, od čega ih je 28 na području Zagreba i 6 na području krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MAGNITUDE 2,9 /

Potres probudio susjede u BiH u noći: 'Sve sam mislio da komšinica u zanosu rastavlja krevet'

Image
MAGNITUDE 2,9 /

Potres probudio susjede u BiH u noći: 'Sve sam mislio da komšinica u zanosu rastavlja krevet'

"Ali ono što je sada pred nama to je novi zamah, prije svega u Donjem gradu s konstrukcijskom obnovom višestambenih zgrada. Za par dana ćemo krenuti s 12 novih gradilišta, a u javnoj nabavi su i nove višestambene zgrade u samom Zagrebu", istaknuo je Bačić.

Osvrnuo se i na plan financiranja obnove, istaknuvši da je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, obnovljeno ili se obnavlja 1330 objekata. Kako je iz Fonda solidarnosti za to omogućeno milijardu i 3 milijuna eura, a da za završetak tih obnova nedostaje 2 milijarde i 300 milijuna eura, to će se namiriti sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te sredstvima državnog proračuna, istaknuo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za podnošenje zahtjeva za obnovu privatnih zgrada do kraja godine

Bačić je pozvao vlasnike oštećenih zgrada, da do kraja ove godine podnesu zahtjeve za obnovu višestambenih zgrada, odnosno privatnih kuća, s obzirom na to da im rok istječe krajem ove godine.

"Kada budemo raspolagali s ukupnim fondom podnesenih zahtjeva svih oštećenih objekata, (…), moći ćemo jasno poručiti našim građanima kada će biti okvirno dovršena obnova privatnih zgrada", istaknuo je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i da je zbog jednostavnije procedure, omogućene promijenjenim Zakonom o obnovi, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ubrzalo dinamiku donošenja rješenja o obnovi. Već danas, u to ministarstvo izdaje između oko 350 rješenja o obnovi mjesečno, pa bi u idućih 18 mjeseci, trebalo izdati sve dozvole, odnosno rješenja o obnovi.

Zamjenik Korlaet poručio je kako je Grad Zagreb, brinući se o obnovi zgrada i infrastrukture javne namjene, do sada pokrenuo 207 projekata, što uključuje dječje vrtiće, škole, domove zdravlja, i ostalu javnu infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za tu svrhu smo iz Fonda solidarnosti povukli gotovo 200 milijuna eura", poručio je Korlaet izrazivši zadovoljstvo dinamikom obnove i suradnjom s ministarstvom.

POGLEDAJTE VIDEO: 3,5 godine nakon zagrebačkog potresa gradi se na sve strane, potrošene milijarde. Useljenja? U predizborno vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo