BACANJE PIJESKA U OČI: / Bivši savjetnik Bože Petrova objašnjava jeftine političke spinove proteklih dana

Image
Foto: Vecernji list/PIXSELL, Boris Scitar

Bivši savjetnik Bože Petrova u Vladi Ivica Relković iznosi političke spinove kojima posljednjih dana, tijekom krize Vlade, nastoji izmanipulirati javnost i naštetiti Mostu.

11.6.2016.
15:42
Vecernji list/PIXSELL, Boris Scitar
VOYO logo

"Most nije doveo Oreškovića. Ali Most neće prekinuti tu suradnju bez pružene ruke i pozdrava, dođe li do HDZ-ova rušenja Vlade. Posljednjih se dana prodaje jeftin spin: neka se sva trojica povuku iz Vlade, pa ćemo je malo presložiti i sve dalje nastaviti. Samo da građani znaju, povlačenjem Tihomira Oreškovića nema više ove Vlade niti ijednog ministra. Njegovim odlaskom formalno odlazi i cijela Vlada, pa se Tihomir Orešković ne može povući 'iz' Vlade, nego može povući Vladu. To je golema razlika. Tada padaju u vodu svi razgovori, svi pregovori, svi potpisi, sve...", izjavio je za Jutarnji list bivši savjetnik Bože Petrova u Vladi Ivica Relković. Tvrdi kako Most nema dvojbi i da je sadašnja Vlada bez Karamarka jedina u kojoj će oni ostati. Odnosno, ako HDZ preslaže većinu, Most ide u oporbu. U slučaju rušenja Vlade ide se na izbore.

Nužno nastaviti bitku za "sadržaj fotelje"

Relković smatra kako se sada prvi put u Hrvatskoj događa demokracija izvan HDZ-a i SDP-a te da će ona, bez obzira kako sada izgleda, za dvadesetak godina biti prijelomna epizoda hrvatskih demokratskih ciklusa smjena vlasti pri čemu će se javna osjetljivost na politički moral nezaustavljivo dizati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PETROV NIKAD ODLUČNIJI: /

'Vrijeme je da se ovo prekine! HDZ ima samo dvije opcije - neka postroje 76 zastupnika ili idemo na izbore'

Image
PETROV NIKAD ODLUČNIJI: /

'Vrijeme je da se ovo prekine! HDZ ima samo dvije opcije - neka postroje 76 zastupnika ili idemo na izbore'

"Borba za 'fotelje' prvi se put u našoj političkoj praksi vodi na način da jedan partner u vlasti najvišem predstavniku drugog partnera osporava sjedenje u nekoj 'fotelji' radi etičkih političkih standarda. Tu nema nikakve borbe za 'fotelje', jer 'fotelja' ostaje HDZ-ova. To je borba za svojevrsni 'sadržaj fotelje'. Taj standard borbe se treba samo nastaviti na svim razinama", pojašnjava Relković.

Most sada ima vlastito biračko tijelo, a ne ono protestno

Ankete, tvrdi nisu iznenađujuće. Most je jedno vrijeme jako pao, ali se potom, kako je i on predvidio počeo vraćati. Danas bi, kaže, prema tim anketama imao ukupno onoliko zastupnika koliko ih sada ima - 12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Uz Petrova su bili njegovi mostovci

"Most je zbog hrabrosti sudjelovanja u izvršnoj vlasti stekao određeno vlastito biračko tijelo u kojem više ne dominiraju protestni birači" kazao je dodajući kako je stečen golem kapital jer Most prelazi prag u svim izbornim jedinicama na glasovima vlastitih proaktivnih, a ne više protestnih birača. Prema njegovom mišljenju, na idućim izborima isprofilirat će se četiri velike političke opcije i sve će time biti stabilnije. Malim strankama, navodi, slijedi političko izumiranje.

Spinovi koji žele naštetiti Mostu, a vežu se uz naklonjenost HDZ-u i SDP-u

Na pitanje je li se Most već počeo pripremati za izbore, Relković odgovara da priprema za nove izbore počinje uvijek dan nakon završetka prethodnih. A na pitanje koga vide kao mogućeg budućeg partnera kaže: "Onog tko odluči usmjeravati Hrvatsku prema vladavini prava i institucija, a ne prema zadovoljavanju apetita interesnih stranačkih ili nekih drugih skupina. Što se tiče bliskosti s HDZ-om ili SDP-om, Most prati dvostruki paradoks. Neki spinaju da je Most rezervni HDZ-ov projekt. Ali ne znaju odgovoriti na to kako to onda Most ne prihvaća HDZ-ove interesne ciljeve. Onda drugi kažu da Most služi SDP-u. Ali ni oni ne znaju reći zašto mu onda nije predao vlast nakon izbora. Mi, pak, znamo da već petnaestak godina loša vladavina HDZ-a dovodi na vlast SDP, a loša vladavina SDP-a dovodi HDZ."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo