i sve ih je više / Baby Boom u Zagorskim selima! Od 900 stanovnika, stotinjak je djece pa grade i prvi vrtić

Općina obiteljima daje i 20 tisuća kuna za dolazak obitelji, a obitelji nam otkrivaju zašto ne misle odavde otići

28.11.2022.
9:34
VOYO logo

Mladim obiteljima u Zagorskim Selima je, čini se, najljepše. Jer od 900 stanovnika, u ovoj maloj općini živi čak stotinu djece.

Ana Žnidarec kaže zašto je tamo doselila: "Došla sam 2017. godine zbog ljubavi. Tu živim već pet godina. Sviđa mi se miran život, zajedništvo, ljudi i briga za djecu i mlade." Mjesto je na prvu osvojilo i Jasminu Skender Ivanković koja posljednje tri godine ovdje živi sa suprugom i tri djevojčice. Ona nam kaže: "Malo nas je, ali smo složni i svi se zajedno družimo. Kupili smo kuću. Od općine smo dobili subvenciju od 20 tisuća kuna koja nam je puno pomogla."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak objašnjava nam mjeru: "Ta mjera se provodi tri godine i svake godine nam mlade obitelji dolaze. Ili se grade ili se kupuju kuće na području naše općine."

Djeca su nedavno dobila i novo igralište, a u prostorijama općine organiziraju se kreativne radionice. Vanja Ivanković nema loše riječi za njihovo mjesto: "U Zagorskim Selima mi je živjeti dobro. Baš imam puno prijatelja i dobro mi je sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valentina Ivanković s njom se slaže: "Jako lijepo. Imamo puno stvari. Tu imamo i igraonicu i igralište i sve. I sad sam sretna jer ćemo imati vrtić za moju malu sestru."

Jer zbog sve većeg broja djece, općina kreće u veliku investiciju - gradi svoj prvi vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
utječe mnogo faktora /

Demografska katastrofa mogla bi biti i gora: Gotovo 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske

Image
utječe mnogo faktora /

Demografska katastrofa mogla bi biti i gora: Gotovo 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske

Načelnica nam otkriva detalje: "Radi se o rekonstrukciji zgrade stare škole. Na natječaju Ministarstva obrazovanja i znanosti odobreno nam je 1,7 milijuna tisuća kuna i krećemo s gradnjom vrtića sljedeće godine. Planiramo završetak u 2024. godini."

A jedna od prvih polaznica bit će jednogodišnja Elena. Njena majka Jasmina Skenderović Ivanković govori nam koliko za nju znači novi vrtić: "Meni to puno znači zato što prve dvije djevojčice sam vozila dosta daleko i morate računati na put, na uvjete na cesti koji baš nisu uvijek idealni, a ovdje je meni prednost što ćemo moći s Elenom doći do vrtića i pješice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa zbog dobrih demografskih mjera, ove obitelji sa zagorskih brega ne planiraju otići i nadaju se da će ih na idućem popisu - biti još više.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo