BABIC PROZVAO MINISTRA: / Varga zeli dio zdravstva dati privatnicima

10.5.2015.
11:06
VOYO logo

Ministar Varga zagovara neoliberalni koncept, sto je njegovo legitimno pravo. Je li to interes gradana? Nisam siguran. Ja sam zagovornik socijalne drzave u kojoj javne sluzbe kao javni servis sluze gradanima, rekao je Babic.

Drzava treba gradanima jamciti jednaku dostupnost i kvalitetu zdravstvene zastite financiranu solidarno u okviru svojih materijalnih mogucnosti, a Vargini prijedlozi vode privatizaciji zdravstvenog sustava, nakon cega ce kvalitetnu zdravstvenu zastitu imati samo gradani koji to mogu platiti, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, osnivanjem trgovackih drustava u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dovodi se u pitanje temeljno nacelo solidarnog prikupljanja sredstava kroz doprinos te njihova namjenska potrosnja. Naime, ustanove prodajom usluga financiraju place zaposlenika i materijalne troskove, a ostatak se usmjerava korisnicima, odnosno poboljsanju usluga. S druge strane, primarni interes trgovackog drustva je sto veca dobit, navodi Babic.

Krsenje zakona

Sindikat se protivi i fleksibilizaciji radnog vremena zdravstvenih radnika jer smatra da je nedopustiva preraspodjela radnog vremena u sustavu zdravstva, gdje se radi tijekom cijele godine, a u znacajnom dijelu sustava svakodnevno od 0 do 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se krse Zakon o radu, europska pravna stecevina i Direktiva o 48-satnom radnom tjednu. Svaki rad duzi od redovnog rada je prekovremeni rad i tako ga treba platiti, po istim kriterijima kao i svim drugim radnicima u Hrvatskoj, porucuje Babic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike