Autoškola u novom izdanju / Uz obveznu dezinfekciju ruku, prostorija i vozila, obavezno i suzdržavanje od kihanja

Što se tiče prve pomoći vježbe pružanja umjetnog disanja se ne preporučaju

9.5.2020.
16:45
VOYO logo

Na cestama diljem zemlje ponovno se može učiti vožnja automobila, naravno uz instruktore iz autoškole koji su već danas dobili dozvolu za rad. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke među kojima je, uz obveznu dezinfekciju ruku, prostorija i vozila - suzdržavanje od kihanja.

Vožnja s maskama

Dio instruktora pripremio je ključeve. Dok su jedni počeli sa radom, drugi se pripremaju za ponedjeljak što je i slučaj u jednoj zagrebačkoj autoškoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ova informacija da možemo početi s radom nas je malo zatekla, bilo bi korektno da smo dobili informaciju tjedan dana ranije da se možemo pripremiti'', komentirala je Josipa Poljak, instruktorica i suvlasnica autoškole.

A u praksi to znači da je preporučena je vožnja s maskama, a prilikom polaganja ispita to je i obveza ispitivača. No, veća fizička udaljenost u automobilu - nije baš moguća.

''Kad kandidat nešto radi morati će postojati fizički kontakt jednostavno se ne može drugačije nekoga naučiti voziti. Mi smo preblizu i moramo razgovarati'', kazala je Poljak.

Među polaznicima autoškole je 29-godišnji Stjepan.

''Ja ću probat to skupa riješiti što prije jer mi treba vozačka. Ostalo mi 25 sati. Je da sam sad imao neku pauzu, pa ću par sati pojesti na vraćanje na staro, ali ne bojim se. Okej je'', rekao je polaznik autoškole Josip Kovač.

Niz je mjera kojih će se kandidati morati pridržavati na teorijskom djelu. Na tečaju iz prometnih propisa kandidat će prije svega morat dezinficirati ruke, a nakon toga se udobno smjestiti na svoje mjesto. Prije koronakrize u učioni moglo ih je sjediti 17 ljudi, a od ponedjeljka će ih biti osam. Morat će se i pridržavati fizičke distance od jednog i pol metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suzdržavanje od kihanja

Za funkcioniranje autoškola u novim uvjetima potrebno je osigurati određenu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje vozila. Jesti se ne smije za vrijeme sata u učioni, a polaznici i instruktori bi se trebali suzdržavati od kihanja. Najmanje 15 minuta između kandidata treba prozračiti automobil, a što se prve pomoći tiče vježbe pružanja umjetnog disanja se ne preporučuju.

Dio je to uputa kojih se mora pridržavati 353 autoškola u kojima je 1600 instruktora. Cijene autoškola kreću se od 5 do 7 i pol tisuća kuna, a hoće li doći do poskupljenja, ovisi o svakoj od njih.

''Svaka autoškola samostalno donosi cjenik autoškole. Nemam pravo govoriti o cijenama. Problem što nema praktičnog mehanizma protiv damping cijena'', kazao je Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola HGK.

Nakon mjesec i pol dana nerada nastale su i štete u djelatnosti osposobljavanja kandidata, kaže Ožegović.

''Moglo bi se izmjeriti negdje najmanje 45 milijuna kuna s očekivanim padom na godišnjoj razini od oko 30 posto'', dodaje Ožegović.

No, s listom čekanja kandidata kojih se na godinu skupi i do 45 tisuća, nadaju se da će se brzo oporaviti, a sada je vrijeme za vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo