sarajevski nutricionist / Autor dijete na kojoj je bila i predsjednica: Za dva tjedna možete 'skinuti' do 10% početne težine

Kenan Mandra u RTL Direktu otkrio je sve tajne dijete koja je popularna u regiji, ali i u Hollywoodu

15.10.2018.
22:52
VOYO logo

UN-ova dijeta, Keto dijeta, Dukanova dijeta, Atkinsova dijeta, Paleo dijeta, sve su te dijete pale u zaborav otkad se pojavila - liposukcijska dijeta. Jer - ona dozvoljava da jedete i špek i kulenovu seku - i svejedno izgubite 10 posto tjelesne težine u 14 dana.

Recept zvuči prilično jednostavno: iz prehrane treba potpuno izbaciti šećer, žitarice, maslac i industrijsko ulje - ali mogu se jesti meso, punomasni sirevi, i povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko - zabranjeni su ugljikohidrati i šećer, ali su dozvoljene masti i proteini. Kažu kako svoju novu vitkiju figuru i predsjednica Republike duguje upravo liposukcijskoj dijeti a velikim gubitkom kilograma pohvalili su se i Halid BešlićZlatan Zuhrić ZuhraSuzana Mančić, bend Opća opasnost recimo zajedno je skinuo 35 kilograma. Dijeta je hit i u Hollywoodu - njezine su sljedbenice Monika Bellucci i Jennifer Aniston

A čovjek koji je osmislio ovu hit dijetu, sarajevski nutricionist Kenan Mandra za RTL Direkt je kazao kako se radi o novom revolucionarnom načinu mršavljenja. "Ona spaja najbolje što znamo o dijeti. Od 2014. smo odbacili stare teorije koje su bazirane na staroj paradigmi smanjenja kalorija i tjelesne vježbe jer smo shvatili da debljanje, odnosno vježbanje ima benefite za zdravlje, ali mali učinak na smanjenje tjelesne mase. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debljanje je posljedica neravnoteže u hormonalnoj regulaciji masnih tikva metabolizma masti, a ne zato što previše unosimo kalorija ili malo unosimo", kazao je Mandra.

"Europska agencija za sigurnost hrane, EFSA 2014.  je donijela preporuke i preporučila je nešto novo, totalnu promjenu prehrane, niskokalorijsku dijetu koja je bila ekstremna, a danas je standard. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spajamo mediteranski način prehrane s pomoćnim sredstvima za mršavljenje koje je odobrila EFSA, dakle radi se o biljnim vlaknima koji vam daju osjećaj sitosti. Princip dijete je prisiliti tijelo da se hrani vlastitim masnim rezervama. Nema pada energije, šećera, hranite se vlastitim salom i gubite kilograme. Za samo dva tjedna možete smršaviti od 7 o 10 posto početne tjelesne mase i to uspijeva u 97 posto slučajeva", kazao je.

Iako nagli gubitak može biti previše, Mandra objašnjava kako po tom pitanju postoje dvije škole. "Ona koja smatra da nije zdravo to je iz '70.-ih, ali EFSA je krovna ustanova koja diktira preporuke i standarde što je dobro što ne. Donijeli su znanstveno mišljenje koliko dnevno čovjek treba kalorija da bi mršavio, koliko treba esencijalnih nutrijenata. Sukladno tim smjernicama je dizajnirana liposukcijska prehrana. Ranije smo mislili da nije zdravo, ali je", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi steknu nove kilograme, ali bez trajne promjene načina prehrane nema ni trajnih rezultata. Liposukcijska prehrana je dijeto terapija za redukciju tjelesne mase ali u drugoj fazi koja traje doživotno podrazumijeva mediteransku pravilnu uravnoteženu prehranu", kazao je Mandra.

S obzirom da liposukcijska dijeta izbjegava ugljikohidrate, Mandra tvrdi kako on ne zagovara izbjegavanje ugljikohidrata. "70 posto ugljikohidrata je u liposukcijskoj prehrani, ali iz povrća. Danas razlikujemo dobre i loše ugljikohidrate, na njih smo se usmjerili, na šećere kao glavne neprijatelje suvremene prehrane, a na zasićene masti životinjskog porijekla kao stratešku namirnicu", zaključuje Mandra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo