NISU BAŠ SVI ŠOKIRANI MLAĆENJEM / Austrijski ministar pohvalio Hrvatsku zbog zaštite vanjskih granica od migranata: 'Rade izvanredan posao!'

Image
Foto: Danish Refugee Council/DW

Nakon objavljivanja snimaka na kojima se vidi nasilje nad migrantima na granici Hrvatske i BiH, tisak na njemačkom analizira moguće posljedice

8.10.2021.
14:46
Danish Refugee Council/DW
VOYO logo

Njemački list „Merkur" piše o „skandaloznim slikama iz Hrvatske", odnosno o „šokantnim scenama" na granici s Bosnom i Hercegovinom: „Naredba za tu akciju je, sudeći po izjavi anonimnog izvora iz Hrvatske policije, došla iz Zagreba."

Ovaj list podsjeća da je Europska komisija prije nekoliko mjeseci, nakon što su otkriveni ilegalni pushbackovi, prestala slati financijsku pomoć Grčkoj priobalnoj straži – i da će se novac početi ponovno isplaćivati nakon što Grčka uvede neovisni sustav kontrole i detaljno istraži pushbackove, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROTJERIVANJE IZ HRVATSKE /

Objavljena mučna snimka: Maskirani fantomkama mlate izbjeglice. Čuju se bolni krikovi...

Image
PROTJERIVANJE IZ HRVATSKE /

Objavljena mučna snimka: Maskirani fantomkama mlate izbjeglice. Čuju se bolni krikovi...

Nehammer hvali Hrvatsku

Brojni mediji također pišu o „šokantnim" slikama koje dokazuju nasilje nad migrantima u jednoj članici Unije, ali ima i pohvala na račun Hrvatske zbog zaštite vanjske granice EU-a. Njemački dnevnik „Die Welt" objavio je intervju s austrijskim ministrom unutarnjih poslova Karlom Nehammerom.

On je izričito pohvalio članice EU-a Hrvatsku i Grčku, za koje kaže da „rade izvanredan posao" na vanjskim granicama Unije. I dodao: „Ali EU te države ne smije ostaviti na cjedilu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u petak (8.10.), austrijski ministar policije je oštro kritizirao migrantsku politiku Unije: „Kolaps europske politike azila se manifestira na vanjskim granicama EU-a", rekao je Nehammer njemačkom listu.

I dodao: „Kad bi imali učinkovitu zaštitu vanjskih granica Europske unije, onda se ne bi događalo da svake godine stotine tisuća migranata dolazi u EU."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar na ARD-u

Njemački javni servis ARD u svom večernjem dnevniku je emitirao komentar novinara Georga Restlea, u kojem je on kritizirao Europsku uniju zbog nasilja na vanjskih granicama i nehumane politike:

„EU ostavlja na cjedilu ljude koje se politički progoni u Afganistanu. Dozvoljava da se na Mediteranu ljude utope, da ljudi u Grčkoj vegetiraju – a u Hrvatskoj i drugdje ih pendrecima tjeraju iz EU-a", kaže Restle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo